chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні таксисти відзначають своє професійне свято

22 березня 2013 о 09:33

Сьогодні водії таксі всього світу відзначають своє професійне свято. Так, саме 22 березня в 1907 році на вулиці Лондона вийшли перші авто, обладнані спеціальними лічильниками.

Так, перші лондонські таксі були зеленого і червоного кольорів. Жовтий колір, який прийнято вважати традиційним для цих авто, з'явився завдяки Джону Гертц, засновнику компанії Hertz Corporation.

Складаючи старі машини в рахунок сплати за нові, винахідливий американець змінював колір вживаних авто на жовтий і використовував їх як таксі. Таким чином, яскраві автомобілі легко було побачити на вулицях міста, і пізніше практику робити таксі жовтого кольору взяли за правило майже всі аналогічні компанії, а жовтий став традиційним кольором таксі для всього світу.

Тим не менше, лондонські таксі традиційно фарбують в чорний колір, польські таксі зазвичай різнокольорові. У Гонконгу є три види забарвлення таксі: найчастіше — червоне, зелені таксі використовуються в районі Нових Територій, а сині — на островах Лантау. В ОАЕ такі авто, як правило, пофарбовані в кремовий колір, як і в Німеччині. У Сінгапурі таксомотори блакитні, а в Таїланді — рожеві.

Зазначимо, що ще одним пізнаваним знаком таксі є візерунок у вигляді шашечок. За однією з версій, перший такий орнамент з'явився в 20-х роках минулого століття на машинах компанії в США, яка запозичила їх з гоночної символіки. Він повинен був привертати увагу потенційних пасажирів і символізувати швидкість пересування.

Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути