chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відзначають Міжнародний день циган

08 квітня 2013 о 09:50

Міжнародний день циган був заснований на першому Всесвітньому циганському конгресі, який відбувся в Лондоні 8 квітня 1971 і зібрав представників з 30 країн. В результаті були прийняті національні символи: прапор і гімн, що дозволило циганам світу визнати себе єдиною вільною нацією, передає УНН.

Сьогодні чисельність циганського населення становить приблизно 8-10 млн осіб. Географія розселення циган включає країни як Північної, так і Південної півкуль: Албанія, Румунія, Молдова, Хорватія, Аргентина, Білорусь, Канада, Бразилія, Росія, Україна та інші країни.

На тижні, що включає 8 квітня, у багатьох країнах проводяться Міжнародні циганські фестивалі. На них влаштовуються фото-виставки, кінопокази, працюють спеціальні класи з театрального мистецтва, співу і танців, проходять концерти.

Розділи: Суспільство

5 травня

Інші дати
Народився Сидір Воробкевич
(1836, м. Чернівці – 1903) – український письменник, композитор, музично-культурний діяч, православний священик, педагог.
«Мово рідна, слово рідне, Хто вас забуває, Той у грудях не серденько, Тільки камінь має. Як ту мову мож забути ? Котрою учила Нас всіх ненька говорити Ненька наша мила ?» (Сидір Воробкевич)
Розгорнути
Народився Юрій Липа
(1900, м. Полтава – 1944) - громадський діяч, письменник, історіософ, публіцист.
Розгорнути