Державні інспектори з карантину рослин під час перевірок виявили у восьми областях небезпечний карантинний бур’ян – амброзію полинолисту, який росте на площі майже 500 га.
Про це повідомили у прес-службі Держслужби з карантину рослин, пище ЗІК.
Її зафіксували в Кіровоградській, Закарпатській, Запорізькій, Харківській, Рівненській, Миколаївській, Одеській областях і Криму. Загальна площа, на якій поширений цей бур’ян, що несе загрозу врожаю, становить майже 500 га.
Наразі фітосанітари визначили заходи зі знищення бур’яну.
Зазначимо, квітковий пилок амброзії шкідливий для людини. В період цвітіння, з середини липня до настання осінніх заморозків, серед населення спостерігається алергійне захворювання амброзійний поліноз. Алергію викликають білки – антигени, які знаходяться в пилку амброзії. Пилок, потрапляючи у ніс, бронхи викликає сльозотечу, погіршення зору, підвищує температуру тіла, різке запалення слизових оболонок верхніх дихальних шляхів, що призводить до приступів бронхіальної астми.
Крім того, розвиваючи велику надземну масу, амброзія полинолиста здатна в польових умовах витісняти і пригнічувати бур’яни та культурні рослини. На утворення 1 тонни сухої речовини Амброзії полинолистої відбирається з ґрунту 950 тонн води, вдвічі більше, ніж пшениця, в втричі, – ніж кукурудза, в 4 рази – ніж сорго. При густоті до 20 рослин на кВ м виноситься з ґрунту 135 кг/га азоту,40 кг/га фосфору, 157 кг/га калію, що в два-три рази більше, ніж пшеницею та кукурудзою. За середньої забур’яненості Амброзією урожай соняшнику знижується на 40 %, кукурудзи – 35 %.
За сприятливих умов амброзія досягає 2 метрів висоти, щільність сходів може досягти до 5–7 тис.шт, а фітомаса – до 10 тонн на гектар. Амброзія містить алкалоїди. Поряд з високою конкурентноздатністю і пригніченням с/г культур, амброзія полинолиста містить ряд гірких речовин, яка погіршує смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні рослин коровами.