chrome firefox opera safari iexplorer

У квітні 2014 року Україна запустить власний супутник зв’язку

23 жовтня 2013 о 13:20

Український супутник зв’язку «Либідь» буде запущено у квітні 2014 року.

Про це під час брифінгу у Кабміні повідомив Глава державного космічного агентства Юрій Алексєєв.

«Ми підписали угоду, що в квітні, у третій декаді, буде проведено запуск цього супутника», — сказав він, відповідаючи на питання кореспондента Укрінформу.

Раніше запуск супутника планувався у 2013 році. Затримка, за словами Алексєєва, пояснюється технологічними проблемами у розробника канадської компанії MACDONALD, DettwilerаndAssociatesCorporation(MDA) — у них виникли невеликі технологічні проблеми з певними блоками.

«Зараз ці блоки на всіх апаратах змінюють. В тому числі й на нашому. Тому вийшла ось така затримка», — додав Алексєєв.

Вартість проекту становить майже 260 мільйонів доларів і здійснюється він канадською компанією MDA під гарантії українського уряду. Сам апарат супутника виготовляється у Красноярську на ІСС імені академіка М.Ф.Решетньова, а передавальну спеціальну апаратуру поставляє канадська MDA. Третій ступінь супутника виготовляється у НВО ім. Лавочкіна (Москва).

Запуск здійснюватиме Роскосмос, а після виведення супутника в експлуатацію його обслуговування проводитиме Укркосмос. «Зараз ми закінчуємо будівельно-монтажні роботи по станції управління в Євпаторії. У цей центр вже прибуло відповідне обладнання з Німеччини, виготовлене на замовлення MDA», — розповів Алексєєв.

Контракт був підписаний 2009 року.

Супутник «Либідь» — перший український геостаціонарний телекомунікаційний супутник. Призначається для надання послуг регіонального і зарубіжного телерадіомовлення, безпосереднього телемовлення, надання послуг мультимедіа та інтернет, а також забезпечення передачі даних, телефонії, відеоконференцій на основі VSAT.

Розділи: Суспільство

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути