chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні «Вікіпедія» святкує свій день народження

15 січня 2014 о 13:25

Універсальна енциклопедія «Вікіпедія», яка відзначає сьогодні свій день народження, з'явилася 13 років тому.

Офіційне відкриття першої вільно редагованої онлайн-енциклопедії «Вікіпедія» відбулося 15 січня 2001 року. А вже за 9 років вона стала п'ятою серед найпопулярніших у світі сайтів.

Її особливістю є можливість додавання нових і редагування вже розміщених статей будь-яким користувачем мережі Інтернет.

Прародителем «Вікіпедії» вважається інтернет-проект «Нупедія». Але він проіснував всього три роки — з 2000 по 2003 року. Творці «Нупедії» намагалися добитися наукової якості статей, тому багато тем редагувалися вченими місяцями, перш ніж викладалися в загальний доступ.

Щоб прискорити процес поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 року засновники «Нупедії» Ларрі Сенгер і Джиммі Вейлс відкрили сайт «Вікіпедія». Відтоді брати участь у редагуванні енциклопедії може будь-який користувач Всесвітньої мережі.

«Вікіпедія» входить у десятку найбільш відвідуваних Інтернет-ресурсів світу. В її бібліотеці нараховується 260 мовних розділів.

Джерело: Укрінформ
Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути