chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні «копійка» святкує свій день народження

19 квітня 2012 о 20:10

Сьогодні автомобілю ВАЗ-2101 виповнюється 42 роки. І хоча ця модель знята з виробництва ще в 1988 році, вона до цих пір не є дивиною для наших доріг.

Перші шість автомобілів були зібрані на Тольяттинскому автозаводі в 1970 році саме 19 квітня, а от серійне виробництво було налагоджено до серпня того ж року. Праобразом майбутнього народного автомобіля став Fiat 124, який був визнаний «Автомобілем року» у 1967 році.

В СРСР ВАЗ-2101 продавався під торговою маркою «Жигулі». У 1967 році ця назва була запропонована конструктором ВАЗу А.М. Чорним і затверджена в тому ж році директором заводу. У народі ж зважаючи на свій індексу автомобіль спочатку охрестили «Одиницею», але з виходом більш пізніх моделей він став «Копійкою».

ВАЗ-2101 поставлявся на експорт, проте називався за кордоном «Lada», тому що європейці асоціювали совкову назву «Жигулі» з «жигало», а в угорській мові «щикули» взагалі є нецензурною лайкою.

У первинному варіанті об'єм двигуна ВАЗ-2101 становив 1,198 літра, проте згодом було безліч модифікацій, і ця величина постійно змінювалася. Незмінним залишався кузов седан і задній привід.

Уже через два роки після запуску ВАЗ-2101 в серійне виробництво Волзький автозавод був нагороджений Міжнародною премією «Золотий Меркурій». За результатами всеросійського опитування, яке проводив журнал «За кермом» у 2000 році ВАЗ-2101 отримав титул «Кращий вітчизняний автомобіль ХХ століття».

Свою ралійну кар'єру «копійка» почала на командній першості зимового чемпіонату СРСР, який проходив у Ризі в 1971 році, а вже до осені «Жигулі» брали участь в «Тур Європи». На початку 1980-х років у Великобританії був організований спеціальний ралійний чемпіонат «Lada Challenge».

За 18 років, які ВАЗ-2101 провів на конвеєрі, було випущено 4850000 седанів різних модифікацій. Автомобіль користувався надзвичайною популярністю не тільки у «простих смертних». На ньому їздив Володимир Висоцький, Алла Пугачова та інші публічні люди.

Примітно, що на Кубі до сих пір випускається ВАЗ-2101 «лімузин», який на Острові Свободи використовується в якості маршрутних таксі.

Джерело: СТБ
Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути