chrome firefox opera safari iexplorer

Україна відмовляється від головування в СНД і подумає, чи бути членом

19 березня 2014 о 15:23

Україна цього року не буде більше головувати в Союзі незалежних держав, які раніше входили в СРСР.

Про це заявив директор департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євгеній Перебийніс на брифінгу в Києві.

«Українська сторона прийняла рішення не продовжувати своє головування в СНД в 2014 році», — повідомив він.

Київ розглядає доцільність подальшої своєї участі в СНД.

«Україна залишає за собою право розглянути питання про свою подальшу участь у СНД. Це питання зараз розглядається», — повідомив Перебийніс.

За його словами, СНД замість реалізації своїх основних завдань стало «інструментом реалізації інтересів окремих членів Співдружності, зокрема РФ».

Представник МЗС нагадав, що у зв'язку з ситуацією в Криму Україна наполягала на ухваленні Співдружністю заяви з осудом агресії. Київ виходив із того, що СНД базується на принципах поваги до суверенітету й недоторканності кордонів.

«На жаль, останні події засвідчили зворотне», — сказав дипломат.

Попри те, що Україна була однією з фундаторок СНД за результатом підписань Біловезької угоди у 1991 році, вона не ратифікувала Статут СНД, тому де-юре вона не є державою-членом Співдружності.

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути