chrome firefox opera safari iexplorer

Письменниці з України присудили німецьку літературну премію

02 жовтня 2014 о 11:38
Письменниця українського походження Катя Петровська отримає літературну премію передачі ZDF.

Письменниця українського походження Катя Петровська отримає літературну премію передачі німецького телеканалу ZDF aspekte за роман «Vielleicht Esther» (у перекладі «Можливо Естер»).

Про таке рішення компанія повідомила у середу, 1 жовтня, повідомляє «Німецька хвиля» з посиланням на інформаційне агентство dpa.

Обґрунтовуючи свій вибір, журі зазначило, що премія надається авторці, оскільки вона виступає проти «незнання і забуття». У романі «Vielleicht Esther» Петровська розповідає історію своєї сім'ї.

У книзі йдеться, зокрема, про Київ у часи Другої світової війни, вигнання та винищення українських євреїв 1941 року.

Петровська отримає грошову винагороду у розмірі 10 тисяч євро в рамках премії. 3 жовтня авторка виступить в ефірі телеканалу ZDF. Приз письменниці буде вручений наступного тижня на Франкфуртському книжковому ярмарку.

Минулоріч книгу «Vielleicht Esther» Каті Петровської було нагороджено премією Інґеборґ Бахманн.

Авторка народилася 1970 року в Києві. Після атомної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році вона покинула Україну, вивчала літературознавство в Естонії, навчалась у США й 1998 року захистила дисертацію у Москві. З 1999 року, Петровська проживає у Берліні та працює журналісткою.

6 травня

Інші дати
Народився Лев Каплан
(1899, м. Могилів-Подільський - 1972) - український художник, графік реалістичного напряму. Автор числених плакатів, ілюстрацій до книжок, карикатур.
"Художник - гармонізатор суспільства, його душа, так само, як і поет, духовний провідник, людина, котра об'єднує націю." (Лариса Дем'янишина)
Розгорнути
1686 — між Росією і Річчю Посполитою було підписано угоду, названу — «Вічним миром».
Сусідні держави в черговий раз між собою ділили українські землі. Підписана угода підтверджувала умови Андрусівського перемир'я 1667 р. Він закріпив за Росією Смоленськ з околицями, Лівобережну Україну з Києвом, Запоріжжя і Сіверську землю з Черніговом і Стародубом. "Вічний мир" 1686 р. насправді був початком анексії українських територій.
«Для всіх ти мертва і смішна, Для всіх ти бідна і нещасна, Моя Україно прекрасна, Пісень і волі сторона» (Олександр Олесь)
Розгорнути