chrome firefox opera safari iexplorer

Що очікувати від урожаю зернових в поточному році?

28 березня 2015 о 12:00

Складна ситуація з доларом, паливом, добривом та ЗЗР відкине Україну назад.
За даними Державної служби статистики України, у 2014 році Україна зібрала майже 63,8 млн т зерна і зернобобових культур, що на 2,4 % більше, ніж у 2013 році.

За прогнозом міжвідомчої робочої групи при Мінекономрозвитку, зерновий експорт з України в 2014/15 МР складе 37,9 млн т, включаючи 12,8 млн т пшениці, 4,2 млн т ячменю і 20,2 млн т кукурудзи.

Рекордний урожай дозволив Україні в 2014 році вийти на друге місце в світі за обсягами експорту зернових після США.
Однак прогнози на 2015/16 МР є далеко не самими втішними. Так, авторитетне американське аналітичне агентство «Informa Economics» у своєму прогнозі повідомляє, що врожай пшениці в Україні складе 21 млн. т, що на 3 млн т менше, ніж торік.

Експерти Інформаційної компанії «ПроАгро» відзначають, що вартість посівних робіт у нинішньому році зросла в 1,5–2,8 рази в порівнянні з минулим роком. Загальна вартість комплексу весняних польових робіт для зернових культур оцінюється в 64,7–67,4 млрд грн.

Девальвація гривні і відсутність достатньої кількості кредитних ресурсів ставлять українських аграріїв у скрутне становище. Крім того, очікується більш низька, ніж в останні роки, врожайність, пов’язана зі значною нестачею коштів, невизначеністю погодних умов, а також економічної та політичної ситуації в країні.

У прогнозах експертів сьогодні не існує однозначної думки щодо врожаю 2015/2016 МР — їх оцінки, як зазначає міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, варіюються в межах від 52 до 62 млн т.

8 вересня

Інші дати
8 вересня відзначають:
  • День танкіста.
  • День працівників газової, нафтової та нафтопереробної промисловості України.
  • День пам’яті жертв фашизму.
  • Міжнародний день солідарності журналістів.
  • Міжнародний день грамотності.
Розгорнути
Олександр Івахненко
1931 – український художник, заслужений діяч мистецтв України. Автор перших поштових марок незалежної України.
Розгорнути
Народилася Наталія Ужвій
(1898 – 1986), українська акторка театру та кіно. Народна артистка СРСР, лауреат Державної премії ім.Т.Шевченка. В її репертуарі близько 213 ролей у театрі та 20 у кінофільмах («Назар Стодоля», «Кармелюк», «Тарас Шевченко», «Украдене щастя», «Українська рапсодія»).
Розгорнути