chrome firefox opera safari iexplorer

19 лютого: це цікаво знати

10 лютого 2011 о 00:03

Якщо відняти в людей музику, то вони геть здичавіють.
Кожен день має бути, як пісня — легкий, мелодійний і трохи журливий.
Володимир Івасюк

19 лютого за григоріанським календарем 50 день року. До кінця року залишається 315 днів.

За церковним календарем 19 лютого вшановують преподобного Вуколу, святителя Фотія, преподобного Варсонофія Великого та Іоанна Пророка, мучениць Дорофею, Христину, Калісту і Євіласія і Максима.

У народі 19 лютого вшановували Вуколу, якого називали телятником, бо цей день збігався з початком весіннього отелення корів. На Вуколу, як і в більшість лютневих днів, також спостерігали за погодою і підмічали: «Якщо день морозний – на ранню весну та сухе і спекотне літо».

Іменинниками 19 лютого є:
Марія, Христина, Максим, Іван, Марфа

19 лютого народились:
1824 — Костянтин Ушинський, визначний російський педагог українського походження, один з засновників педагогічної науки в Росії;
1899 — Марфа Паторжинська, українська піаністка і педагог, заслужений діяч мистецтв України.

Події 19 лютого:
1992 — Верховна Рада України затвердила тризуб як малий герб України.

19 лютого відзначають:
Всесвітній день китів

Чи знаєте ви, що:

  • Перший автомобіль з'явився на території сучасної України, а разом з тим і в усій тодішній Російській імперії у 1891 році в Одесі. Купив у Франції це механічне чудо редактор газети «Одесский листок» В.В.Навроцький. То була одна з найперших ще дослідних моделей уславленої згодом фірми Панар-Левассор.
  • Велес або Волос, бог худоби чередників та музик. Наші предки вважали, що саме цей бог научив українців пасти тварин, запрягати їх, доїти, отримувати м’ясо та шкіру, а також передав своє уміння лікувати худобу. Бог чудово грав на сопілці і навчав цього мистецтва чередників. За легендою, коли між полянами і древлянами зчинилася сутичка «за межу», то пролиття крові зупинила Велесова гра. Тому і зображували його з сопілкою у руках.

Підготувала Аліна Астахова, «Рідна країна»

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути