chrome firefox opera safari iexplorer

Святкування 200-річчя Шевченка перетворюється на проект «Антишевченко-200»

17 квітня 2012 о 10:41

«Люди, які розробляли текст Указу Президента № 257/2012 «Про додаткові заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка», — далекі від розуміння постаті Шевченка у нашій країні та історії нашого краю», — вважає віце-спікер Микола Томенко.

Про це він заявив сьогодні черкаським журналістам, коментуючи ініціативи глави держави щодо відзначення 200-річчя Тараса Шевченка. «Складається враження, що Президентові пропонують створити якийсь віртуальний, утопічний, скоріше, антишевченківський світ», — вважає депутат.

Він звернув увагу на те, що у згаданому Указі Президента, на жаль, кидається в очі історична невідповідність – там згадується Кирило-Мефодіївськетовариство, а не братство, як це повинно бути. «Справа в тому, що Кирило-Мефодіївського товариства ніколи не було. «Товариство» замість «братства» стали використовувати вже у радянські часи в силу відомих ідеологічних причин», — зауважив Микола Томенко.

Окрім того, на його думку, викликає сумнів доцільність створення музею Кирило-Мефодіївського братства. «Наскільки доречно будувати у Києві новий музей Кирило-Мефодіївського братства, коли вже не один рік влада не спроможна бодай повернути киянам Музей історії Києва?», — запитує Микола Томенко.

В той же час, він нагадав, що разом зі своїм колегою, народним депутатом Валерієм Дубілем допомагають відбудовувати садибу Миколи Костомарова в селі Дідівці Прилуцького району на Чернігівщині, де, до речі, планується зробити спеціальну експозицію, присвячену Кирило-Мефодіївському братству.

«Ось вам наглядна демонстрація позиції нинішньої влади: знаючи, що садиба видатного українця от-от розвалиться, влада другий рік поспіль не зважає на це. Натомість, пропонує створити новий музей. Тому відроджувати садибу засновника Кирило-Мефодіївського братства доводиться громадськості — виключно за меценатські кошти депутатів з 2009 року на будинку Костомарова було полагоджено дах, укріплено стіни будинку, встановлено вікна, розчищена територія, на якій буде розташований музейно-парковий комплекс, розроблений проект всього парку і церкви», — зазначив Микола Томенко.

Ще одна утопічна ідея Президента, закріплена в його Указі про святкування 200-річчя Шевченка, — створення у Каневі «вищого навчального закладу з підготовки фахівців гуманітарного профілю». «Навіщо створювати новий університет, коли на Черкащині такий університет вже давно існує? Інша справа, що треба допомогти реставрувати гуманітарний корпус Національного університету імені Богдана Хмельницького, покращити його матеріально-технічну базу, а не створювати новий виш у районі, де немає необхідної школи та фахівців», — вважає Микола Томенко.

На його думку, дуже добра ідея - видання повного зібрання творів Тараса Шевченка у 12 томах, факсимільного видання рукописних збірок творів, альбомів та листів Т.Г.Шевченка. «До речі, цю ідею громадськість не лише підтримує, а і пропагує та реалізовує вже не один рік», — зазначив Микола Томенко. Він нагадав про факсимільне відтворення «Альбому Тараса Шевченка 1845 року», яке побачило світ завдяки Фонду Миколи Томенка «Рідна країна» у цьому році. А у минулому – перевидання першої біографії Кобзаря — «Життя та твори Тараса Григоровича Шевченка» під авторством його друга і сучасника Михайла Чалого, яка вперше і востаннє вийшла друком у 1882 році (майже 130 років тому!).

«Але найсумніше в цій історії те, що на жодну із перелічених в Указі видавничих ініціатив не передбачено коштів у державній програмі «Українська книга» на 2011 рік», — зазначив Микола Томенко.

Після знакової, але сумнозвісної події – побудову біля Тарасової гори вертодрому на 10 гвинтокрилів, на який витратили майже 100 мільйонів гривень бюджетних коштів, на цьому грандіозні плани влади, очевидно, не зупиняться. Адже, як стало відомо під час Громадської гуманітарної ради у Президента, він жадає знати, «коли вже у Каневі буде готовий аеропорт».

«До речі, дозвольте нагадати про вже кількарічні обіцянки влади про відродження аеропорту в м. Черкаси, які до цих пір не підкріплені ніякими діями», — зазначив Микола Томенко.

На його думку, ідея «свого, модерного Шевченка», як його бачить влада і наближені до неї архітектори та скульптори, скоріше за все, ляже в основу і проекту державної цільової

програми «Шевченківський дім», пропонованої Президентом. Нагадаємо, великого резонансу набуло оновлення Ларисою Скорик музею Шевченка у Каневі.

«Версія будівництва Шевченківського дому як складової Мистецького арсеналу, озвучена нещодавно Януковичем, засвідчує, що ідеологія скла і бетону, яка сьогодні до вподоби владі, перекинеться і на Шевченка, — вважає віце-спікер. – У мене запитання: що сказав би сам Шевченко і що скажуть шевченкознавці стосовно такої бутафорії з назвою Шевченківский дім?».

«Тому, якщо влада не почне залучати до відзначення 200-річчя Тараса Шевченка тих людей, які справді знають, переживають і розуміють шевченкову ідею, його життя, творчість і світогляд, тоді в Україні буде реалізовано своєрідний проект «Антишевченко-200», — зазначив Микола Томенко.

Слава Богу, додав він, що не була підтримана ідея деяких активістів Громадської гуманітарної ради при Президентові щодо повернення Національному університету ім. Т.Шевченка назви Університету Святого Володимира. Адже відомо, що у 1834 році цей заклад, який носив назву Київський імператорський університет Святого Володимира, ідеологічно задумувався як форпост оросійщення України та недопущення національних та демократичних ідей у Києві та на території тогочасної України.

«Рідна країна»

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути