chrome firefox opera safari iexplorer

На Кіровоградщині під дорогу вирубали легендарний Чорний ліс

12 жовтня 2012 о 12:31

На околицях м. Знам’янка Кіровоградської області екологи виявили масштабний лісоповал унікального Чорного лісу, що є найбільшим лісовим масивом на межі степової та лісостепової смуги і має виняткове історичне та культурне значення.

Причиною лісоповалу стала побудова об’їздної дороги навколо Знам’янки для вантажівок, що змушені їхати трасою від Олександрії до Олександрівки через місто і заважають місцевим мешканцям. Але ця мета не може виправдати нищення Чорного лісу, впевнені екологи.

«Побачене викликає жах. На декілька кілометрів простяглась смуга вирубаного лісу завширшки зі 100 метрів, на якій бульдозери продовжують корчувати пеньки, а частина просіки вже засипана піском», — розповідає командир Дружини охорони природи «Зелене майбутнє» Андрій Плига.

Найбільше обурення викликає ширина вирубаної смуги. Вона в багато разів ширша за дорогу, об'їзд якої будується.

«Складається враження, що просіку зробили такою широкою спеціально, аби вирубати більше першокласного лісу, що коштує великі гроші. Можливий варіант, коли по обидві сторони дороги почнуть будівництво котеджів в лісі», — вважає Плига.

Екологи не розуміють, як можна допустити масштабне знищення лісу в посушливих умовах Кіровоградщини, де сам факт існування великого масиву лісу є природним дивом.

Обурення екологів розділяє відомий громадський діяч, лідер гурту «Тінь сонця» Сергій Василюк: «Зрозуміло бажання громади Знам'янки перенести шумну трасу в обхід міста. Але зовсім не обов'язково було робити це через ліс, адже була можливість провести її з іншої сторони Знам’янки, в обхід міста!”

Чорний ліс – унікальний лісовий масив, що потребує заповідання. Це один з найпівденніших рівнинних лісів України, в межах якого знаходиться найпівденніше сфагнове болото.

Ліс слугував притулком для гайдамаків у ХVIII ст, в його околицях існувала повстанська республіка 1918-22 рр,.

«Такий ліс має підлягати дбайливій охороні, але існуючий на частині площі Чорного лісу Чорноліський заказник не може забезпечити ефективну охорону, а рішення Ради Міністрів УРСР від 24 січня 1972 про необхідність створення тут заповідника втілене не було. Потрібно відновити роботу із створення тут національного природного парку, адже будівництво дороги через ліс підкреслює туманні перспективи збереження Чорного лісу», — підсумовує Плига.

Екологи вимагатимуть покарання винних за нищення Чорного лісу.

За інформацією Національного екологічного центру України

«Рідна країна»

Розділи: Довкілля

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути