chrome firefox opera safari iexplorer

До керівництва заповідників треба повернути справжніх музейників, не заробітчан, яких по-сучасному називають менеджерами

07 листопада 2012 о 12:23

Виступаючи на всеукраїнському історико-культурологічному форумі «Сікорські читання» Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко зазначив, що Михайло Сікорський – це поодинокий чоловік, який своєю сподвижницькою роботою показав, як можна зберегти українську історію, традиції та культуру. Саме за його ініціативи фактично за 50 років було створено ціле музейне містечко, яке складалося майже з 30 музеїв.

Натомість, нагадав М. Томенко, коли Сікорський прибув  у Переяслав-Хмельницький у 1951 році в тамтешньому краєзнавчому музеї було лише 32 експонати.

«Згадуючи, пошановуючи та аналізуючи діяльність Михайла Сікорського сьогодні треба сказати, що  музейною справою повинні займатися не лише професіонали  й патріоти, а й її сподвижники», — зазначив Микола Томенко.

За словами Віце-спікера, справжньою трагедією є те, що відбувається сьогодні, коли Міністерством культури проголошений новий підхід до управління музеями та заповідниками і їх очолюють менеджери. Це чітко видно на прикладі  Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав», в якому керують так звані менеджери.

«Це може призвести до того, що такі заповідники можуть перетворитися із території духовності на місце для гулянок чиновників, де з часом зникатимуть цінні експонати, а унікальні музеї передаватимуться конфесіям», — наголосив він.

Микола Томенко нагадав, що вже є приклад конфлікту між церквою і національними заповідниками, коли церковні приміщення, які збережені державою, і є складовою національного заповідника хоче відібрати церква. На думку Томенка, тут повинен бути  пріоритет національного заповідника, а не  місцевого священика, який визначає свої правила поведінки.

Підсумовуючи, Віце-спікер заявив, що сьогодні до керівництва музеїв мусять повернутися людей, які ними живуть, а не заробітчани на музеях, яких по-сучасному називають менеджерами.

Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути