chrome firefox opera safari iexplorer

Звіт про витрати бюджетних коштів на Євро відбудеться за будь-яких обставин

12 червня 2012 о 11:01

Звітування про використання бюджетних коштів, використаних на підготовку до ЄВРО-2012, особливо коли мова йде про кошти, які були використані без тендерних закупівель, відбудеться за будь-яких обставин.

Про це заявив Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, повідомляє його прес-служба.

Микола Томенко нагадав, що, коли уряд переконував парламент в необхідності дозволити на короткий період проводити державні закупівлі для ЄВРО без тендеру, відповідне рішення було ухвалене за умови, що Уряд кожні півроку інформуватиме народних депутатів про використання цих коштів.

«Більшість парламенту попросила піти на такий безпрецедентний крок з використання державних фінансів з гарантією, що уряд буде систематично звітувати перед парламентом та інформувати українське суспільство як і куди йдуть ці кошти», — наголосив Віце-спікер.

«Натомість, додав він, — не дивлячись на неодноразові вимоги опозиції, уряд та парламентська більшість відмовляється прозвітувати у Верховній Раді».

Микола Томенко також зауважив, що «спроба перевести дискусію в те, що і попередній уряд неефективно використовував кошти, м’яко кажучи, не продуктивна». Він зазначив, що за останні 5 років (з моменту прийняття рішення про проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу), окрім нинішнього, працювали ще два уряди: уряд В.Януковича і уряд Ю.Тимошенко.

Більше того, М.Томенко нагадав, що в часи уряду Ю.Тимошенко він був одним із ініціаторів створення спеціальної слідчої комісії, яку очолили представники опозиції, по перевірці використання коштів на реконструкцію НСК «Олімпійський» та загалом на ЄВРО. Він додав, що дана комісія діяла протягом року (з травня 2009 по травень 2010) і завдяки спільній позиції і більшості, і опозиції в Парламенті здійснювався контроль за використанням коштів.

За словами М.Томенка, тоді спільними зусиллями вдалося переконати владу, що кошторис витрат на НСК «Олімпійський» повинен складати не більше як 3 мільярди гривень, а спортивні об’єкти, розміщені біля стадіону, не заважатимуть проведенню Чемпіонату і їх необхідно зберегти. На жаль, додав він, в період діяльності нинішнього уряду і кошторис витрат на НСК зріс в геометричній прогресії, і, всупереч чинному законодавству, знесені всі спортивні об’єкти навколо НСК «Олімпійський».

Микола Томенко також відмітив, що не бачить жодних проблем сьогоднішньому уряду та правоохоронним органам перевірити як використовувалися кошти на ЄВРО в період президента В.Ющенка та Прем’єр-міністра Ю.Тимошенко, оскільки «більшість чиновників, що тоді опікувалися проблемами ЄВРО, сьогодні працюють в команді В.Януковича».

«Якщо є бажання перевірити весь п’ятирічний період, починаючи з діяльності уряду В.Януковича, уряду Ю.Тимошенко та, звісна річ, останнього періоду, коли кошти на ЄВРО розподілялися без тендерних закупівель, – це добре і правильно», — наголосив М.Томенко.

Микола Томенко також звернув увагу на те, що вже сьогодні в засобах масової інформації експерти говорять про необхідність розшифрувати фінансування за бюджетні кошти таких унікальних та фантастично дорогих об’єктів, як НСК «Олімпійський», донецький аеропорт з VIP-терміналом, вертолітний комплекс у Каневі, а також витрати із бюджету на рекламну кампанію за кордоном та всередині країни і багато іншого.

Підсумовуючи, Микола Томенко наголосив, що «опозиція виходить з того, що ЄВРО — надзвичайно важлива і відповідальна подія для України та українського народу, тому, звісна річ, ініціювання звіту та перевірки треба робити по його завершенню». «І тоді жодні політичні чи істеричні аргументи чиновників не стануть пересторогою перед інформуванням громадськості», — підкреслив він.

Стосовно судів, які потрібно залучити у цю справу, Микола Томенко сказав, що «суди будуть, але перед тим, як передати справу про розкрадання бюджетних коштів до суду, треба, щоб відповідно відбувся звіт у Верховній Раді, пройшла перевірка Державної фінансової інспекції та Рахункової палати, провела своє розслідування Генеральна прокуратура, а тоді вже, очевидно, справа дійде до судів».

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути