chrome firefox opera safari iexplorer

Музейні експонати Національного заповідника «Переяслав» опинилися під загрозою знищення

19 вересня 2012 о 13:38

Віце-спікер Парламенту Микола Томенко заявив, що музейні експонати Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав» опинилися під загрозою знищення.

М.Томенко розповів, що до нього звернулися громадські активісти міста Переяслав-Хмельницький, що на Київщині, і поінформували про те, що сьогодні, на їх переконання, незаконно звільнений головний хранитель одного з найбільших та найвідоміших в Україні історичних музеїв під відкритим небом – Національного історико-етнографічного заповідника «Переяслав».

Активісти переконані, що це зроблено з метою взяти під контроль музейні експонати без офіційної процедури передачі цих експонатів створює реальну загрозу продажу та знищення найцінніших експонатів Національного заповідника.

За словами громадських активістів та працівників музею, теперішній керівник Національного заповідника (П.Довгошия, призначений у 2010 році), протягом останніх років прославився своїм суто бізнесовим ставленням до музею.

Так, за час своєї роботи, за інформацією заявників, гендиректор-менеджер неодноразово порушував вимоги Закону про музеї і музейну справу та головної інструкції по обліку та збереженню музейних цінностей. Серед таких порушень згадуються, зокрема, переміщення більше п’яти тисяч експонатів до непристосованого приміщення, передача церковній громаді без укладання договорів оренди Михайлівської церкви та дзвіниці, що перебувають на балансовому утриманні Заповіднику і є пам’ятками національної культурної спадщини тощо.

Віце-спікер зауважив, що не є таємницею, що дії даного керівника-менеджера активно підтримуються керівництвом Київської області та Міністерства культури, адже на території Заповідника традиційно проводяться різного роду гуляння. Тому, наголосив він, є цілком очевидним, що лише громадський розголос може допомогти зупинити пограбування одного з найзначиміших Заповідників України.

М.Томенко закликав засоби масової інформації активніше висвітлювати ситуацію довкола Заповідника загалом та сьогоднішню подію зокрема і таким чином показати владі, що нині відбувається у Переяславі-Хмельницькому, та зупинити знищення Національного заповідника бізнесменами від культури.

За інформацією прес-служби політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути