chrome firefox opera safari iexplorer

11 тис. громадян України за кордоном не можуть отримати паспорти

09 липня 2013 о 10:00

Заручниками протистояння влади і ЄДАПС стали 11 тис. громадян України, які проживають за кордоном і не можуть отримати паспорти.

Значна їх частина виявилися порушниками закону в країні перебування, пише «Коммерсантъ Украина» з посиланням на власні джерела в МЗС.

«Ми не видаємо паспорти з кінця 2012 року. Півроку – очікували переходу на біометрику, потім почалася ця історія. У результаті у громадян, які замовили новий паспорт, закінчився термін дії старих документів. Люди опинилися поза законом в країні проживання!» – обурився один з українських консулів.

Джерело в МЗС запевнило, що тепер проблему вирішуватимуть за рахунок паспортів на старих бланках: «9 тис. документів вже передані до посольства і консульства, решта передамо в найближчі дні».
Як виняток, це замовлення МЗС було виконано на потужностях консорціуму ЄДАПС.

Проте вчора в Державній міграційній службі (ДМС) визнали, що уряд зажадав вивести з ЄДАПС виробництво всіх документів – які наразі випускаються і які в майбутньому будуть – біометричних. «Прийнято рішення, що виготовлення всіх документів, що засвідчують особу, – і громадянських паспортів, і закордонних паспортів, і водійських прав – будуть здійснювати тільки державні підприємства», – заявив директор департаменту управління справами ДМС Сергій Дегтяренко під час експертної дискусії, присвяченої тематиці візової лібералізації.

ПК «Україна» вже пройшов всі відомчі погодження для друку бланків паспортів – він виграв повторний тендер, проведений ДМС на вимогу уряду.

Однак нову схему виробництва документів незабаром також можуть зірвати.
Наприкінці минулого тижня парламент вніс зміни до закону «Про держреєстр», зобов’язавши ДМС закуповувати бланки паспортів у підприємств, підпорядкованих Нацбанку, в той час як ПК «Україна» підкоряється Мінфіну. Експерти вважають, що рішення парламенту абсурдне, оскільки у банкнотно-монетного двору НБУ немає обладнання для виробництва паспортів.

«Таке обладнання закуплене та встановлене на ПК» Україна «. Крім нього та ЄДАПС, ніхто не має необхідних потужностей», – пояснив експерт консорціуму «Європа без бар’єрів» Олександр Сушко.
У разі якщо закон буде підписаний Президентом, можливі два шляхи – або ПК «Україна» підпорядкують НБУ, або його структури розміщуватимуть субпідряди на ПК «Україна» або ж у колишнього виробника – ЄДАПС.

«Можливо, для повного виведення ЄДАПС зі схеми виробництва паспортів потрібно замінити навіть деякі технології захисту, адже вони також запатентовані ЄДАПС», – підкреслив глава парламентського комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак (УДАР).
За його словами, в іншому випадку ЄДАПС залишиться бенефіціарієм виробництва документів.

«Якщо ж уряд справді виведе з ЄДАПС всі замовлення, вони практично стають банкрутами», – упевнений депутат.

Щодо технічних стандартів біометричних документів, розроблених у ДМС раніше, то наразі вони переглядаються.

«Зараз неясно, скільки часу для цього буде потрібно – місяць або два. Але ми закінчимо раніше тримісячного терміну, визначеного Кабміном», – заявив представник відомства.

Як відомо, 7 червня Міністерство закордонних справ та закордонні дипломатичні установи України розпочали оформлення та видачу українцям, які постійно проживають чи тимчасово перебувають за кордоном, біометричних паспортів громадянина України для виїзду за кордон.

Однак 12 червня стало відомо, що Кабінет Міністрів призупинив дію постанови, якою затверджувалися зразки бланків біометричних документів.

2 липня глава Державної служби міграції Микола Ковальчук заявив, що новий виробник закордонних паспортів поліграфічний комбінат «Україна» має більші потужності, ніж ЄДАПС, і меншу вартість бланків.

4 липня Верховна Рада України прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо повернення державного контролю та виробництва державними підприємствами документів та бланків, які потребують використання спеціальних елементів захисту». Вiдповiдно до закону, цим будуть займатися держпiдприємства, що входять до сфери управлiння НБУ.

Згодом голова НБУ Ігор Соркін заявив, що Національний банк готовий виконувати державні замовлення на виробництво документів і бланків із спеціальними елементами захисту.

Джерело: Zaxid.net
Розділи: Суспільство