chrome firefox opera safari iexplorer

Буковинці хочуть бачити свою Маланку у ЮНЕСКО

14 січня 2014 о 10:23

Організатори повідомили, що планують розпочати підготовку відповідних документів на включення буковинської Маланки до реєстраційного списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Адже ніде у світі (та й в Україні) традиції маланкування не збереглися так масштабно і яскраво, як у Чернівецькій області, повідомляє Високий замок.

Чернівці готуються до IV фестивалю маланок, який відбудеться 15 січня.

Окрім великої кількості глядачів, на «Маланку-фест» очікують і поважних гостей. Організатори надіслали запрошення на це дійство послам всіх іноземних держав. Свою участь уже підтвердив посол Австрії. Приїде до Чернівців і французький фотограф українського походження Юрій Білак, який готує про цей фестиваль фотоальбом. До слова, фотоальбом Білака «Гуцули» уже бачили в багатьох країнах світу.

Урочисте відкриття фестивалю маланок «Маланка-фест» відбудеться у самому центрі міста — на площі Філармонії. Маланкарі пройдуться святковою ходою центром міста.

— Цьогоріч маємо 42 колективи-учасники, — розповіла Оксана Лелюк, організатор фестивалю, голова туристичної громадської організації «Палітра Буковини». — Будуть представлені всі райони області, з деяких районів буде навіть кілька колективів.

Цьогоріч журі оцінюватиме колективи у двох номінаціях: маланка та переберія. Перше – це дійство з певним сюжетом і музичним супроводом, друге – перевдягання у певні образи, і саме переберія передбачає спілкування з людьми.

Голова журі, відомий у краї етнограф Микола Шкрібляк, розповів, за якими критеріями оцінюватимуться учасники фестивалю маланок. А це – і виступ на сцені, і костюми, і музичний супровід.

Режисером цьогорічного фесту буде заслужений діяч мистецтв України Петро Колісник. На запитання про перевтілення у політичних персонажів він зауважив, що учасники фестивалю не мають жодних обмежень.

Вже другий рік поспіль завдяки фонду Firtash Foundation призовий фонд для переможців фестивалю маланок у Чернівцях становить сто тисяч гривень. Колектив, який займе перше місце, отримує 50 000грн., друге – 30 000, і третє – 20 000 гривень. Також всім учасникам буде відшкодовано вартість приїзду-від’їзду на фестиваль.

За традицією, за порядком на фестивалі наглядатимуть не тільки правоохоронці, а й сотня волонтерів. Ця молодь буде одягнена у світлі жилетки із символікою фестивалю. Ще однією новинкою фестивалю стане те, що на площі Філармонії місцевий підрозділ МНС встановить польові кухні, де маланкарі-учасники зможуть скуштувати каші та випити гарячого чаю.

Як відомо, найкращими колективами на Буковині вважаються два: маланкарі із містечка Вашківців та села Красноїльска. Але оскільки минулоріч знана вашківецька Маланка отримала перше місце, то цього разу вона приїде до Чернівців як гість.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути