chrome firefox opera safari iexplorer

Хто і як отримуватиме субсидії

27 березня 2015 о 09:13

Разом зі зростанням тарифів на електроенергію, газ та комунальні послуги в Україні стартує нова програма надання житлових субсидій.

З 1 травня субсидії на оплату комунальних послуг зможуть отримати усі, кому не лінь. Повну вартість “комуналки” платитимуть лише ті, які отримують більш-менш нормальну офіційну зарплату та сплачують податки. Сім’ї заробітчан, тих, хто працює неофіційно чи офіційно отримує лише “мінімалку”, а решта — в конверті, зможуть претендувати на субсидії, пише Високий замок.

«З 1 травня змінюється підхід до надання субсидій на сплату комунальних послуг. Тепер важливий не майновий стан родини, а фінансовий, – каже заступник керівника департаменту соціального захисту Львівської ОДА Оксана Яковець. – До уваги братимуть лише доходи членів сім’ї, які зареєстровані за певною адресою. До доходів включають зарплати, пенсії, соціальні допомоги, стипендії, дивіденди, доходи від оренди. Натомість наявність автомобіля, ще однієї квартири чи будинку тепер до уваги не братимуть. Однак вказати у декларації автомобіль чи нерухомість треба обов’язково».

Людям тепер не доведеться бігати за довідками про доходи чи ще якимись документами. Для призначення субсидії достатньо подати заяву та декларацію про доходи та майновий стан. Бланки цих документів людям почнуть розсилати енергопостачальні організації з квітня. Їх треба лише заповнити та подати в органи соцзахисту за місцем реєстрації (не за фактичним місцем проживання). Щоб уникнути черг, збираються відновити практику прийому заяв у жеках та сільських радах.

Субсидію може оформити не лише власник, а й інший член сім’ї, на якого відкриті особові рахунки. Субсидія надаватиметься на 12 місяців (досі давали лише на шість).

За неправдиві відомості – штраф

Дата звернення вважатиметься датою призначення субсидій. Тобто субсидію надаватимуть автоматично. Однак це не означає, що у декларації можна вказати будь-які цифри — інформацію потім перевірятимуть. Органи соцзахисту робитимуть запити у Фіскальну службу, ДАІ тощо. “Найчастіше проблеми виникають з автомобілями, – каже Оксана Яковець. – Часто при продажу, замість переоформити авто на іншого власника, оформляють лише доручення на іншу особу. Формально власником залишається та особа, яка дає генеральне доручення. І на обліку ДАІ ця особа далі рахується як власник. У нас є такі випадки, коли, скажімо, мама подавала декларацію, але не вказала авто, бо знала, що син два чи три роки тому його продав. Але у базі ДАІ це авто і далі зареєстроване на сина. І хоча наявність автомобіля на призначення субсидії не впливає, така помилка трактуватиметься як подання недостовірної інформації. За це тепер не просто припинять надання субсидії, а ще й передбачений штраф. Доведеться повернути нараховану субсидію у подвійному розмірі”.

Сім’ї з «тунеядцями» також зможуть отримати субсидію

Досі сім’я не могла претендувати на субсидію, якщо у ній були дорослі працездатні члени, які не працювали, не вчились і не перебували на обліку у центрі зайнятості. Логіка у цьому була, адже якщо безробітний не шукає роботу, швидше за все, він працює неофіційно. Тепер такі сім’ї також зможуть отримати субсидію. При цьому при розрахунку середнього доходу сім’ї заробіток такого “тунеядця” враховуватимуть не як 0, а на рівні прожиткового мінімуму. Тобто вважатиметься, що він отримує 1218 гривень на місяць.

Схожа ситуація і з заробітчанами. Якщо один з членів сім’ї перебуває за кордоном, то раніше, аби отримати субсидію, треба було звернутись до підприємства-надавача послуг і зняти цю особу з обслуговування. Але це можливо лише у тому випадку, якщо є офіційне підтвердження перебування за кордоном. Тепер, якщо доходи людини, яка працює за кордоном, офіційно задекларувати не можна, то дохід на таку людину вказують на рівні 1218 гривень за місяць. Одне слово, пощастило сім’ям, у яких хтось на заробітках — і податків він тут не сплачує, і субсидію сім’я отримати зможе.

Як рахуватимуть

Відсоток, який сім’я платитиме за комунальні послуги самостійно, розраховуватимуть для кожного випадку окремо. Формула така.

Сукупний дохід сім’ї за останні півроку ділимо на 6 і на кількість членів сім’ї.

Далі суму, яку отримали, треба розділити на прожитковий мінімум (на сьогодні це 1176 грн.) і на коефіцієнт 2, а тоді помножити на 15. Якщо у вас вийшло, скажімо, 7, 10 чи 15, це означає, що за комунальні послуги ви платитимете не більше 7, 10 чи 15 відсотків від свого місячного доходу.

Однак це не означає, що якщо у великому будинку зареєстровані лише двоє пенсіонерів, які мають мінімальну пенсію, то вони платитимуть лише 5% (приблизно таку частку платитимуть пенсіонери з мінімальною пенсією), а решта космічних рахунків за опалення та електрику платитиме держава. Субсидії надаватимуться лише у межах норм споживання. За все, що перевищує норму, доведеться платити самостійно.

Так, відповідно до норм, що діють з жовтня, норма житлової площі — 13,65 кв. м на особу + 35,22 кв. м на сім’ю. Для тих, хто використовує природний газ для опалення, норма споживання — 7 м3 на один метр площі. Для приготування їжі — 6 м3 на одну особу. На приготування їжі та підігрів води — 9 м3 на одну особу. На приготування їжі та підігрів води газовим водонагрівачем — 18 м3 на одну особу.

На централізоване постачання холодної води норма — 2,4 м3 на одну особу. На централізоване постачання гарячої води — 1,6 м3 на одну особу.

Якщо сім’я використовує електричну систему опалення, то вона може “спалювати” до 65 кВт/год. на один метр площі. У будинках з електроплитами норма — 130 кВт/год. на особу-дві плюс 30 кВт/год. на кожного іншого.

У будинках без електроплит норма споживання електроенергії тепер 90 кВт/год. на особу-дві плюс 30 кВт/год. на кожного іншого (було 75+15).

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути