chrome firefox opera safari iexplorer

Українці за півроку мають обрати своїх сімейних лікарів

26 грудня 2016 о 09:43

З 1 січня 2017 року українські громадяни мають починати вибирати своїх сімейних лікарів, їм на це буде виділено півроку. Про це повідомила виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун в інтерв’ю «Українській правді».

«З 1 січня розпочинається зміна у первинній ланці. Люди мають починати шукати своїх лікарів – на це є півроку. А вже у липні ми сподіваємось розпочати підписання договорів між пацієнтами і лікарями», – розповіла Супрун.

За її словами, за ці шість місяців міністерство охорони здоров’я працюватиме з регіонами, щоб міста і територіальні громади вирішили, як у них виглядатиме первинна ланка.

«Чи це будуть центри первинної допомоги, чи поліклініки, чи приватні клініки. Для нас важливо, що вони мають гарантувати наявність первинної ланки, доступ до неї», – сказала в. о. міністра.

Крім того, за словами Супрун, до липня міністерство охорони здоров’я планує зібрати «всі реєстри пацієнтів, які існують у країні, а їх дуже багато».

В. о. міністра повідомила, що до 1 квітня має бути запущено базовий рівень системи E-Health з реєстром лікарів і пацієнтів.

«Зараз ми вносимо в ту систему всі наявні дані. Відтак спускаємо її на первинну ланку з липня, аби всі лікарі вписали в базу своїх пацієнтів», – зазначила вона.

Відповідаючи на запитання, як пацієнтам зорієнтуватися з вибором хорошого лікаря, Супрун сказала, що в такому випадку «дуже гарно працює «сарафанне радіо», оскільки люди передають один одному, задоволені чи ні вони своїм лікарем.

«Пацієнти задоволені чи не задоволені, вони передають інформацію один одному. Так само й лікарі. У багатьох пацієнтів є знайомі лікарі, або спеціалісти, у яких вони вже були, від них також можна дізнатися, де є хороший лікар і куди можна піти. Якщо я живу в селі й там є п’ять лікарів, то я почну працювати з одним із них і з часом побачу, гарний він чи ні», – зазначила в. о. міністра.

При цьому Супрун не виключила, що у перший рік люди будуть частіше змінювати своїх лікарів, оскільки підписаний договір можна змінювати, якщо лікар чи пацієнти не хочуть далі співпрацювати.

«Але ми сподіваємося, що за рік-два все стихне, і ми всі будемо мати своїх лікарів», – резюмувала вона.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути