chrome firefox opera safari iexplorer

Розсекретити склад коаліції допоможе суд

11 січня 2017 о 11:03

Як відомо, згідно з ч. 8 ст. 83 Конституції України, саме коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України вносить пропозиції Президенту України щодо кандидатури Прем’єр-міністра України та щодо кандидатур до складу Кабінету Міністрів України.

Відповідно до положень тієї ж ст. 83 Конституції України, до складу коаліції парламентських фракцій має входити більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, тобто не менше 226 народних депутатів.

14 квітня 2016 року Верховна Рада обрала головою Уряду Володимира Гройсмана та затвердила новий склад Уряду. Водночас, станом на вказану дату в коаліції депутатських фракцій перебувало лише дві фракції – БПП та Народний фронт, оскільки три учасника коаліції – Радикальна партія Ляшка, Об’єднання «Самопоміч» та ВО «Батьківщина», які підписували Угоду про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» 27.11.2014 року, — оголосили про вихід із коаліції.

Як значиться на офіційному сайті Верховної Ради України, у складі парламентських фракцій, що залишились в коаліції, налічується 223 народних депутата (142 від БПП та 81 від Народного фронту).

Тобто, теоретично, до складу коаліції, яка вносила пропозиції щодо складу Кабінету Міністрів України 14 квітня 2016 року, крім БПП та Народного фронту могли входити позафракційні депутати, адже цим двом парламентським фракціям не вистачало необхідної кількості депутатів для того, щоб коаліція парламентських фракцій мала право вносити свої пропозиції щодо складу Уряду.

Вже 18 квітня 2016 року Голова Верховної ради України Андрій Парубій заявив, що володіє інформацією щодо кількості народних депутатів в коаліції. Він пообіцяв, що надасть та продемонструє публічно поіменний список членів коаліції, якщо буде така вимога.

Зауважу, що до сьогодні такої інформації не надав ані Андрій Парубій, ані Апарат Верховної Ради, не зважаючи на звернення народних депутатів та журналістів з цього приводу.

Отож, 14 січня 2017 року цій таємній коаліції виповниться вже 9 місяців! Але досі жодних документів, які б підтверджували реальність існування коаліції депутатських фракцій (заяв про вступ чи підписів позафракційних депутатів під коаліційною угодою) отримати від Апарату Верховної Ради, спікера Верховної Ради Андрія Парубія або ж знайти їх в офіційних джерелах — неможливо.

Може, це пов’язано з тим, що самою Угодою про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» від 27.11.2014 року, підписантами якої залишились БПП та Народний фронт (зокрема, Розділом Б Угоди «Регламент Коаліції»), не передбачено входження до коаліції позафракційних депутатів.

Також у тексті цієї Коаліційної угоди, яку вважають чинною, зафіксовано, що «Ми, народні депутати України, підписали цю Коаліційну угоду у Верховній Раді України восьмого скликання, об'єдналися та утворили парламентську більшість», а отже підписи членів Коаліції є і мають бути невід'ємною складовою частиною Коаліційної угоди.

Зважаючи на те, що досі суспільство не знає, хто взяв на себе відповідальність за ситуацію в Україні, хто сформував керівництво Верховної Ради, склад Уряду та вже 9 місяців підтримує новий Уряд і Президента в парламентсько-президентській республіці, якою є Україна, вимагаю ОПРИЛЮДНИТИ ІНФОРМАЦІЮ ПРО СКЛАД КОАЛІЦІЇ.

Якщо такої інформації не буде надано в офіційному порядку, то для її отримання змушений буду звертатися до суду.

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути