chrome firefox opera safari iexplorer

Суд Шокіна – це гра Порошенка, пенсійні проблеми чи фейк?

29 березня 2017 о 11:36

Коментуючи в ефірі «Еспресо.TV» намагання екс-генпрокурора Віктора Шокіна через суд поновитися на посаді, лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко сказав, що у такого інформаційного приводу може бути три причини: політична «спецоперація» Петра Порошенка, наслідки пенсійного віку фігуранта скандалу або традиційне відволікання уваги суспільства.

На думку Миколи Томенка, метою першого варіанту є повернення на посаду у «тихому», судовому порядку Віктора Шокіна як більш перевіреного та надійного генерального прокурора, а Юрія Луценка спрямувати на іншу, більше потрібну для Президента посаду, при цьому оминаючи невигідні для влади голосування у Верховній Раді про причини звільнення нинішнього генпрокурора і обговорення кандидатури нового.

А другу версію – про більш «справедливий» механізм звільнення та призначення більшої пенсії (зважаючи на те, що В. Шокіну у цьому році виповнюється 65 років, а відтак обійняти посаду генерального прокурора він не може через досягнення граничного віку) – можна оцінювати як певні психосоціальні проблеми у зв’язку з триманням статусу пенсіонера.

«До речі, нагадаю, що свого часу Верховна Рада задовольнила заяву Віктора Шокіна про його звільнення із займаної ним посади за власним бажанням, проголосувавши 289-ма голосами. Звичайно, можна використати прецедент «тричі генпрокурора» Святослава Піскуна, який успішно поновлювався на посаді, аргументувавши це тим, що його звільняли під час лікарняного, але тоді це буде можливим лише за умови, що вся ця ситуація – політична «багатоходівка» з дозволу Президента. Адже ні для кого не є таємницею, що судові рішення в системі Вищого адмінсуду, повʼязані з кадровими призначеннями, приймаються лише за згоди П. Порошенка», — зауважив М. Томенко.

На його думку, також має право на життя і третя версія подій, коли вже традиційно, щоб відволікти увагу суспільства від серйозних соціальних та економічних проблем (чергове підвищення тарифів, торгівля влади з так званими ДНР та ЛНР, проблеми з е-декларуванням, несхвалення дій Порошенка міжнародною спільнотою тощо) увага громадян на кілька тижнів «перемикається» на будь-яку штучно створену чи фейкову новину.

«А тому, саме за характером судового засідання щодо Шокіна 10 квітня можна буде сказати, ця історія – це гра Порошенка, пенсійні проблеми Шокіна чи просто чергове перемикання уваги суспільства», — підсумував Микола Томенко.

Розділи: Політика

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути