chrome firefox opera safari iexplorer

Парадокс Порошенка: чим більше повноважень, тим менше довіри

03 червня 2016 о 17:06

На сьогодні Петро Порошенко, фактично, повністю контролює усю вертикаль влади, виходячи з того, що він має власного прем’єр-міністра, свою більшість в парламенті та сформовану під нього місцеву владу.  Як відомо, нині за рахунок домовленостей з колишньою Партією регіонів та досягнення своєрідного олігархічного консенсусу, П. Порошенко контролює більшість Верховної Ради, таким чином, контролює законодавчу гілку влади. Після змін до Конституції, фактично, він очолив і судову гілку влади.

Отож, в його руках прямо чи опосередковано сконцентровано три гілки влади: виконавча, законодавча і судова. Тому можна говорити, що Україна де-факто стала президентською республікою за формою державного правління.

Про це написав у своєму блозі на «Лівому березі» лідер Громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко.

Натомість, за його словами, політичний режим в результаті такої діяльності характеризується ознаками охлократії, анархії та авторитаризму. «Такий політичний режим точно не має нічого спільного з демократичним політичним режимом! Лише за певними формальними ознаками», – зауважує політик.

«Але найважливіше інше – той парадокс, що чим більше Порошенко боровся за збільшення своїх повноважень у виконавчій, законодавчій та судовій владі, тим менше він концентрувався на виконанні своїх безпосередніх завдань як глави держави. І це призвело до того, що суспільство почало не просто частково, а вже серйозно розчаровуватись у Президенті», – зазначає Микола Томенко.

Він навів результати соціологічного дослідження «Українського демократичного кола», коли в кінці квітня 2016 року 76% громадян вважали, що Україна рухається у неправильному напрямку, а діяльність Президента не схвалювали 71% українського суспільства.

«Тому можна говорити, що якщо це не вирок, то, як мінімум, – серйозне попередження Президенту від суспільства», – вважає М. Томенко.

«Отож, особливість дворічної діяльності нинішнього Президента можна сформулювати у вигляді своєрідного парадокса Порошенка: чим більше повноважень він отримує, тим менше довіри зберігає!», – підсумував він.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути