chrome firefox opera safari iexplorer

18 квітня: це цікаво знати

18 квітня 2020 о 00:43

Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів.

В’ячеслав Липинський

У народі 18 квітня пов’язували з Федулом Вітренником: «Прийшов Федул – тепляк подув». Якщо у цей день була негода, то говорили: «Федул губи надув». До цього часу ще ймовірні морози, але після Федула влада зими вже втрачена на довгий час. У цей день приходить перше справжнє тепло і прокидаються цвіркуни.

За церковним календарем 18 квітня вшановують мучеників Агафопода, диякона, Феодула, читця, та інших з ними; преподобного Пуплія Єгипетського; преподобних Феона, Симеона і Форвина; преподобного Марка Афінського; преподобного Платона, сповідника, Студійського; преподобну Феодору Солунську та перенесення мощей святого Іова, патріарха Московського і всієї Руси.

Іменинники 18 квітня:
Платон, Федора, Агафія, Феодула.

18 квітня народились:

1854 – Микола Сумцов – український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).

1860 – Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер) – українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.

1882 – В’ячеслав Липинський – український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.

18 квітня відзначають:

  • Міжнародний день пам’яток та історичних місць.
  • День пам’яток історії та культури.

Події 18 квітня:

1648 – Богдан Хмельницький прибув у Запорізьку Січ із закликом до антипольського повстання.

1902 – Данія стала першою країною, у якій відбитки пальців стали використовуватися для встановлення особи злочинців.

1909 – Ватикан канонізував Жанну д’Арк.

1936 – відкрилася перша виставка архітектури Радянської України.

1961 – у Києві відбулася демонстрація вірних проти закриття Андріївської церкви.

1995 – Київська міська рада прийняла рішення про повернення древнього герба міста Києва із зображенням Архангела Михаїла.

Чи знаєте ви, що:

Найдавнішою скульптурою, знайденою в Україні, є кам’яна баба з кургану поблизу с. Нововасилівки Миколаївської області, яка належить до V–ІV ст. до н.е.

Найвидатнішою архітектурною спорудою Київської Русі, що збереглася до нашого часу, є Софійський собор у Києві, зведений у 1037 році в центрі верхнього міста. Він має змінений зовнішній вигляд, бо був добудований у XVIII ст. За величчю художнього образу, досконалістю архітектурних форм, внутрішнім оздобленням, собор належить до видатних пам’яток світу доби феодалізму.

Найдавнішим зразком українського монументального живопису є ансамбль унікальних фресок у Софійському соборі в Києві. Цим фрескам вже майже 1000 років. Загальна їхня площа становить 3000 кв. м. Найдавнішим і єдиним давньоруським медичним довідником, що зберігся до наших часів, є лікарський трактат-порадник «Мазі» – узагальнена праця про лікування травами, який склала Євпраксія Мстиславна, онука Володимира Мономаха, у Х столітті.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути