chrome firefox opera safari iexplorer

Хто поверне мільярдні борги «ЛНР» і «ДНР» за електроенергію?

24 квітня 2017 о 15:02

Здається, кількарічна епопея з постачанням електроенергії на непідконтрольні Україні території, фактично, у безоплатний борг українцям, отримала нарешті логічне завершення. Проте, є таке собі «АЛЕ» на мільярди гривень….

Як відомо, відповідно до Постанови Уряду Яценюка (№ 263 від 07.05.2015) ТОВ «Луганське енергетичне обʼєднання» зобов’язали постачати електроенергію на неконтрольовану територію Луганської області. Змушений виконувати цю вказівку Уряду, керівник «Луганського енергетичного обʼєднання» В. Грицай неодноразово звертався до очільників країни, вказуючи на помилковість такого рішення з огляду на те, що ця електроенергія не оплачувалась належним чином з боку так званих «ЛНР і ДНР», лише накопичуючи борги перед українським народом.

Станом на 01.01.2017 року такий борг складав вже 1 мільярд 895 мільйонів 600 тисяч гривень. Наявність приросту заборгованості та у звʼязку з перевищенням вартості різниці перетоків електроенергії надвартістю купованої електроенергії створила підстави ще й для застосування санкцій з боку Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), що, в свою чергу, створило проблеми для якісного електропостачання вже на КОНТРОЛЬОВАНІЙ території Луганської області.

До звернень т.в.о. генерального директора ТОВ «Луганське енергетичне обʼєднання» В. Грицая долучився і наш Громадський рух «Рідна країна», який, в свою чергу, апелював до Президента, РНБО та Кабінету Міністрів з поясненням помилковості такої ситуації щодо продажу електроенергії на непідконтрольні Україні території, внаслідок чого ростуть борги перед українським бюджетом, і що, в свою чергу, позначається на гаманцях українців у вигляді значно вищих тарифів, аніж на непідконтрольних територіях.

І от нарешті Міністерство палива та енергетики за підписом міністра Насалика погодило те, що з 25 квітня 2017 року Луганське енергетичне об'єднання може припинити постачання електроенергії в окуповані райони.

Це, звичайно, добре, не пройшло і два роки…

Тепер залишається питання: а хто ж поверне мільярдні борги так званих «ЛНР» і «ДНР» за електроенергію до українського бюджету?!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

Розділи: Політика

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути