chrome firefox opera safari iexplorer

Державний лісовий кадастр востаннє оновлювали у 2011 році

03 травня 2017 о 11:49

В Україні вже два роки відсутня державна програма «Ліси України». Про це повідомляє Рахункова палата в оприлюдненому Звіті за 2016 рік (с. 91-93 Звіту).

Отож, за результатами розгляду аудиту ефективності використання бюджетних коштів на ведення лісового і мисливського господарства, охорону і захист лісів в лісовому фонді та розпорядження об’єктами державної власності, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, встановлено, що нормативний акт, який би визначав основні напрями збалансованого розвитку лісового господарства, спрямовані на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів України, відсутній.

Державна цільова програма «Ліси України», затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 977, завершена у 2015 році, а нової відповідної програми не прийнято, зауважує Рахункова палата.

Крім того, поновлення документації державного лісового кадастру, яке відбувається один раз на п’ять років, у 2016 році не проводилося (останнє поновлення Державним агентством лісових ресурсів проведено станом на 01.01.2011), а отже, потребують уточнення основні показники, які характеризують лісовий фонд України: площа лісів, лісистість, запас деревини.

Зменшуються і щорічні обсяги відтворення лісів: у 2011 році на державних підприємствах, які перебували у віданні Держлісагентства, обсяг відтворення лісів перевищував площу суцільних рубок попереднього року в 1,6 раза, у 2015 році – уже в 1,1 раза. Скорочувались і обсяги створення лісів на нових територіях: у 2011 році створення лісів на нових територіях відбулося на площі 22,4 тис. га, а у 2015 році – лише на площі 2,4 тис. гектарів.

Аудит засвідчив, що єдиний автоматизований контроль даних щодо обсягу фактичного виходу заготовленої деревини, а також єдина державна система електронного обліку деревини, запровадження якої передбачалося розпорядженнями Кабінету Міністрів України від 16.09.2009 № 1090-р і від 18.11.2009 № 1408-р, та електронні системи взаємодії з органами Міністерства внутрішніх справ України і Державної фіскальної служби України щодо контролю за обігом деревини та протидії функціонуванню тіньового ринку в Україні станом на 01.10.2016 не створені.

А запроваджена Держлісагентством система електронного обліку деревини, якою на час проведення аудиту було охоплено майже 90 % постійних лісокористувачів, що перебувають у віданні Держлісагентства, та декілька інших постійних лісокористувачів, не забезпечувала виконання визначених завдань і потребувала подальшого удосконалення.

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути