chrome firefox opera safari iexplorer

23 вересня: це цікаво знати

23 вересня 2019 о 00:07

Якщо болить серце –
Тобі, друже, поталанило.
Василь Стус

За народним календарем 23 вересня – день Петра і Павла Горобинників. Саме цього дня селяни зривали горобину, одну з найкрасивіших та найкорисніших ягід. З її врожаєм у народі пов’язували колись багато різних прикмет і повір’їв. Зокрема, врожай горобини обіцяв дощову осінь і морозну зиму. А якщо її цього дня зірвати і підвісити над дверима та вікнами кетягами донизу, то вона захистить вас і худобу не лише від всілякої нечисті, але й від застуди, що може трапитися у вологі і холодні дні. Горобину використовували для приготування лікувальних настоїв, також готували з неї квас.

Вважалося, що ні в якому разі не можна зривати всю горобину з дерева, потрібно обов’язково залишити для птахів.

За церковним календарем 23 вересня вшановують мучениць Минодору, Митродору й Німфодору; преподобного Павла Послушного, Києво-Печерського; преподобного князя Андрія, в чернецтві Іоасафа, Спасокубенського; апостолів від 70-ох: Апелія, Лукія і Климента; мученика Варипсава; благовірну царицю Грецьку Пульхерію; святих Петра і Павла, єпископів Нікейських.

Преподобний Павло, чернець Києво-Печерського монастиря, жив у ХІІІ сторіччі і вирізнявся рідкісною слухняністю.

Іменинники 23 вересня:

Андрій, Минодора, Лукій, Павло, Петро та Пульхерія.

Ім’я Андрій має грецьке походження і означає «хоробрий, мужній». З дитинства Андрії мають багату уяву. Він дуже жвава дитина і ласунчик. Дорослі Андрії зазвичай не мають стабільних стосунків з жінками. А якщо і одружується, то здебільшого з вродливими жінками, ігноруючи поради рідних і друзів. Завжди вимагає підвищеної уваги до себе і інколи навіть ревнує дитину до дружини. Непередбачуваний.

23 вересня народились:

1872 – Соломія Крушельницька – відома українська оперна співачка, педагог. Ще за життя Соломія Крушельницька була визнана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, «Вагнерівська примадонна» ХХ століття.

«Найпрекрасніша і найчарівніша Баттерфляй». (Джакомо Пуччіні)

1890 – Аркадій Казка – український поет, педагог. Підготував до друку збірку «Lamentabile» («Сумливе»), яка так і не побачила світу. 1989 р. вийшла книжка «Васильки».

1900 – Володимир Кубійович – український історик, етнограф, географ, енциклопедист, видавець. Громадсько-політичний діяч, організатор видання та головний редактор «Енциклопедії українознавства» (1955–1984) та «Географія українських та сумежних земель».

23 вересня відзначають:

  • День осіннього рівнодення.

Події 23 вересня:

1846 – німецький астроном Йоганн Ґалле відкрив планету Нептун.

1919 – на спільному засіданні Директорії та уряду УНР і ЗУНР ухвалено рішення негайно розпочати воєнні дії проти армії Денікіна.

1920 – відкрито Вінницьку філію Всенародної бібліотеки України ВУАН (у 1930 р. об’єднано з окружною бібліотекою ім. К. А. Тимирязєва).

1921 – у Празі вийшов перший номер газети «Громадський вісник» – орган Українського громадського комітету.

1922 – Сталін представив проект «автономізації» радянських республік, що означало поглинання їх РРФСР.

1939 – у Донецьку заснований Музей образотворчого мистецтва, нині Донецький обласний художній музей.

1943 – радянські війська звільнили від німецьких військ Полтаву.

1944 – згідно з Люблінською угодою почалося переселення етнічних українців із Польщі в Україну, а поляків – у зворотному напрямку.

1991 – Вірменія проголосила незалежність.

1992 – на американському ядерному полігоні в штаті Невада здійснений останній ядерний вибух.

1998 – Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію 1199, якою зобов’язала уряд Югославії припинити бойові операції в Косово.

Чи знаєте ви, що:

17 лютого 1904 року в міланському театрі «Ла Скала» Джакомо Пуччіні представив свою нову оперу «Мадам Баттерфляй».

Ще ніколи композитор не був так упевнений в успіху..., але глядачі оперу обурено освистали. Славетний маестро почувався розчавленим. Друзі вмовили Пуччіні переробити свій твір, а на головну партію запросити Соломію Крушельницьку.

29 травня – на сцені театру «Ґранде» в Брешії відбулася прем’єра оновленої «Мадам Баттерфляй», цього разу – тріумфальна. Публіка сім разів викликала акторів і композитора на сцену. Після вистави, зворушений і вдячний, Пуччіні надіслав Крушельницькій свій портрет із написом: «Найпрекраснішій і найчарівнішій Баттерфляй».

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути