chrome firefox opera safari iexplorer

Онкологічні захворювання молочних залоз в Україні — на чільному місці за смертністю

20 жовтня 2017 о 11:05

«Рожевий жовтень» — так цей період називають у світі відтоді, як Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила його часом профілактичного попередження цього серйозного онкозахворювання. Міжнародним медичним символом жовтня є рожева стрічка, яка має нагадувати: немає нічого важливішого за здоров’я.

Профілактичне самообстеження молочних залоз, регулярні огляди у фахівців мають допомогти жінці уникнути складної недуги, пише Україна молода.

На жаль, онкологічні захворювання молочних залоз в Україні — на чільному місці за смертністю.

Дані медичної статистики тривожні: кожні 35—37 хвилин українські лікарі виявляють новий випадок раку молочної залози. Як попередити це лихо?

Мало рухаєшся? Ризикуєш!

До факторів ризику, за словами відомого столичного лікаря-мамолога Ігоря Ковальчука, фа­хівці відносять ендогенний вплив різноманітних чинників на організм жінки.

Наприклад, вік. З роками зростає ризик захворювання на рак молочної залози. Найбільше він спостерігається у віці 45-75 років із двома піками — у 45-49 років і 70-74 роки.

«Ще не так давно до 30 років злоякісні захворювання молочної залози зустрічалися рідко, — розповідає Ігор Семенович. — Але останнім часом відмічаємо тенденцію зростання захворювань і в молодому віці».

Велике значення, за словами Ігоря Семеновича, має генетична схильність до недуги. Ідеться про випадки раку молочної залози у кровних родичів (у матері, сестри, бабусі).

Негативний вплив справляють гормональні фактори — порушення репродуктивної функції: безпліддя, ранній (до 12 років) або пізній (після 16 років) початок менструацій та пізня менопауза (після 55 років), ранній клімакс (до 45 років), перші пологи у віці після 35 років.

У зоні ризику, за словами фахівця, також жінки, які тривалий час приймають гормональні контрацептиви, ведуть малорухливий спосіб життя, переживають стреси, не отримують задоволення від статевого життя, мають порушену функцію щитоподібної залози.

А також ті, хто хворів на фіброзно-кістозну мастопатію чи атипову гіперплазію, мають надмірну масу тіла, палять і вживають алкоголь. Негативні наслідки можуть мати травми молочної залози і матки.

Не чекайте, що симптоми минуть самі по собі

Що необхідно робити, аби не пропустити початок захворювання? Насамперед кожна жінка повинна знати тривожні нюанси, які вказують, що з молочною залозою негаразди.

Наприклад, мають насторожити ущільнення, які з’явилися в молочній залозі; коли одна із залоз неприродно збільшилася або дивно опустилася; якщо ділянка шкіри, яка вкриває молочну залозу, зморщилася і нагадує апельсинову шкірку.

Важливо також вчасно відчути, що ваше передпліччя набрякає, що пиптик молочної залози втягнувся всередину і з нього витікає темно-жовта або кров’яниста рідина. Зі здоров’ям явні негаразди, якщо збільшилися лімфатичні вузли — під пахвами чи під ключицями.

— Кожна з цих ознак може свідчити про онкологічне захворювання, — наголошує лікар-мамолог. — Тому не чекайте, що симптоми минуть самі по собі. В жодному разі не вдавайтеся до самолікування. Виявивши хоча б одну з цих ознак, негайно зверніться до лікаря. Пам’ятайте: згаявши час, коли хворобу можна зупинити на ранній стадії, ви зробите фатальну помилку. Лише ком­плекс методів ранньої діагностики істотно (на 20-30%) збільшує можливість виявити рак молочної залози на ранній стадії та вилікувати захворювання.

Молочні залози — дзеркало духовного, фізичного і гормонального стану жінки, каже Ігор Ковальчук. «Що ми, лікарі, в цьому дзеркалі бачимо?

18 гормонів, 70 їх комбінацій і 300 підвидів. Як досягнути гармонії в гормонах? На певному етапі життя в жінки настає спад гормональної активності: або через хірургічні втручання на репродуктивних органах, або у зв’язку з віковими змінами, — пояснює фахівець.

— Поняття старості — філософське. Хтось розглядає його як катастрофу, інший — як плавний перехід органів і систем у новий природний стан. Але при гормональних порушеннях молочнi залози стають вразливою мішенню. Кожна жінка на якомусь етапі хоче справитися з менопаузою природним шляхом, не вдаючись до замісної гормональної терапії (ЗГТ). А причина всьому — стереотипи, що панують у суспільстві. Чомусь багато моїх колег — фахівців із жіночого здоров’я — розглядають ЗГТ як безумовний фактор ризику виникнення пухлин в органах-мішенях. Особливо ко­ли йдеться про схильність організму до онкоутворень. Але людині, яка періодично відвідує мамолога, займається регулярними — щомісячними — самоообстеженнями, проходить скринінгові обстеження у фахівців, немає чого хвилюватися. Інша річ — не всі вчасно вдаються до обстежень».

Невміння прощати і агресивність б’ють по грудях

Під час час консультацій лікар Ігор Ковальчук дотримується кількох принципів.

Перший — онконасторога: завжди треба виключити ймовірність злоякісної недуги.

Другий — діагностувати так звані передпухлинні стани, які можуть спровокувати виникнення злоякісних пухлин.

І третій — якщо жінка практично здорова, для неї підбирається профілактичне лікування. Щоб збалансувати гормональний фон і врахувати скарги, які вона має щодо самопочуття.

Та найголовніший компонент здоров’я — це любов, переконаний Ігор Семенович. Любити себе та ділитися любов’ю з іншими, а не приносити себе постійно в жертву, — важливий компонент духовної і фізичної рівноваги.

«Не кажу про екстремальні ситуації, коли з огляду на обставини самопожертва є виправданою. Маю на увазі повсякденне життя. На жаль, невміння любити себе, піклуватися про себе та своє здоров’я — згубна риса характеру. І її, цю рису, що особливо сумно, передають із покоління в покоління», — зауважує лікар.

Він також нагадує про необхідність дотримання здорового способу життя. «Неспроста мовиться, що люди, які є активними, мають снагу до самореалізації, живуть в емоційній злагоді із собою, вміють любити і бути вдячними за любов, значно менше хворіють і легше справляються з недугами, — каже співрозмовник. — Натомість накопичені образи, невміння прощати, озлобленість та агресивність, як і почуття невдоволення собою й невмотивована прискіпливість до близьких, підточують організм і запускають механізм важких недуг. У жінок від такої дисгармонії насамперед потерпають молочні залози».

ДО РЕЧІ

Терміни профілактичних візитів до лікаря-мамолога

Вік до 35 років
• УЗД молочних залоз — раз у рік
• огляд гінеколога — раз у рік
• мамографія — за показниками

Вік від 35 до 50 років
• огляд мамолога — раз у рік
• УЗД молочних залоз — раз у рік
• огляд гінеколога — раз у рік
• мамографія — раз у 2 роки

Вік від 50 років
• огляд мамолога — раз у рік
• УЗД молочних залоз — раз у рік
• огляд гінеколога — раз у рік
• мамографія — раз у рік

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути