chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні немає якісних молочних товарів?

16 березня 2011 о 00:34

Кишкова паличка, рослинний жир, барвники та консерванти – усе це складові молочних продуктів.

До Дня споживача науковці з Укрметрстандарту купили 35 товарів молочної продукції. 25 із них виявились неякісними. Причому, вартість товару на його властивості ніяк не впливає, переконують науковці. Бо виробники на підробку і на хороший продукт ставлять однакову ціну.

Більшість українців якістю молочних продуктів задоволені. Хоча, багато хто переконує, тепер їжа на смак вже не така, як раніше.

Науковці із Укрметрстандарту у висловлюваннях більш категоричні. Розповідають, на перевірку до Дня споживача купили 17 видів вершкового масла. Жоден із примірників не відповідає тому, що написано на етикетці.

Майже в усіх маслах вчені знайшли рослинні жири. Різниця тільки у кількості – в одному маслі їх 15%, в іншому – усі 100%.

З рештою продуктів, кажуть експерти, справи не кращі. У згущеному молоці, наприклад, знайшли консерванти і відбілювач, яких тут не має бути, а із жирів виявили тільки рослинний.

Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції: «Добавляють 100% пальмової олії, вона має жовтуватий відтінок, для того, щоб отримати привабливий білий відтінок, додають двоокис титану, їх використовують масово у виготовленні титанових фарб».

Науковці розповідають, рослинні жири вони знаходять у маслі, сметані, кондитерських виробах та навіть молоці. Пояснюють: виробники додають їх у продукти замість тваринних через звичайну економію – рослинні жири значно дешевші. Хоча і везти їх зазвичай доводиться аж з Африки. До того ж українських корів, кажуть вчені, на всі потреби споживачів просто не вистачить.

Ірина Левчук, заступник начальника лабораторії Укрметрстандарту: «Это на самом деле производство очень дорогое. Потому что нет сейчас столько коров. Их нужно содержать. Их нужно кормить. И на самом деле сейчас с этим в Украине очень сложно».

Іще один спосіб обману покупців, розповідають в Укрметрстандарті, — неправильне маркування. Так, наприклад, виробники часто завищують вміст жиру у харчах. А під виглядом сиру продають сирний продукт, у який додають все ті ж рослинні жири.

Володимир Семенович, начальник науково-дослідного центру випробувань продукції: «Ми хотіли купити сир твердий на ринку. Обійшли 4 чи 5 ринків. На всіх ринках ви бачите на цінниках «Сир російський». Коли ми попросили: покажіть головку чи дайте супровідні документи, виявилося, що на ринку ми не знайшли жодного сиру твердого «Російський», все сирний продукт».

Однак ніяких покарань порушникам остерігатись не варто. В Україні офіційними вважаються лише ті дослідження, гроші на які дала держава. А з бюджету коштів на експертизи, розповідають вчені, не виділяли останні років п’ять.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути