chrome firefox opera safari iexplorer

Україні можуть заборонити виробляти сир з російськими назвами

20 серпня 2012 о 12:20

Українським, білоруським і прибалтійським виробникам сиру в найближчому майбутньому можуть заборонити виробляти такі сорти, як «Російський», «Костромський» і «Пошехонський».

Асоціація «Союзмолоко» вирішила зареєструвати на себе ці товарні знаки і видавати права на їхнє використання лише російським виробникам.

Національна спілка виробників молока (Союзмолоко) подала у Роспатент заявки на реєстрацію відповідних товарних знаків на початку серпня.

Це одна з форм захисту вітчизняного виробника, заявив голова правління Союзмолока Андрій Даниленко.

«Сьогодні склалася абсурдна ситуація — традиційно російські продукти виробляють в інших державах, а потім ввозять до Росії. Сири російський, костромський і пошехонський випускають білоруські, українські, прибалтійські і навіть західноєвропейські підприємства. Але, наприклад, сир пармезан може виготовлятися тільки в Пармі», — зазначив він.

У разі реєстрації прав на сирні знаки підприємства, які розташовуються за межами Митного союзу, взагалі не отримають прав на їхнє використання. Виробники Білорусії і Казахстану могли б їх використати при певних умовах, додав представник Союзмолока.

Юристи сумніваються, що Роспатент задовольнить заявку. За словами експертів, товарні знаки «Російський», «Костромський» і «Пошехонський», якщо йдеться саме про словесні позначення, не будуть зареєстровані, оскільки у них відсутня розпізнавальна здатність. Крім того Роспатент чітко вказує, що словесний елемент «Російський» не охороняється.

«Якщо навіть припустити, що знаки все-таки будуть зареєстровані, можна буде легко оскаржити це в суді або захистити свої права через антимонопольні органи», — кажуть юристи.

Сири російський, костромський і пошехонський є найбільш споживаними в Росії. У РФ виробництвом сирів займаються близько 450 підприємств, і кожне з них випускає певні обсяги продукції під цими брендами. За даними Союзмолока, десять років тому сири російський, костромський і пошехонський займали більше 50% ринку, зараз їхня частка знизилася до 30%. За підсумками 2011 року обсяг споживання сиру в Росії склав 709 тис. т.

Нагадаємо, що Росія оголосила «сирну війну» на початку лютого, заборонивши імпорт сирів трьох українських виробників, а потім розширила цей список. До кінця лютого під забороною опинилося близько половини імпорту українського сиру до РФ.

Росспоживнагляд перевірив три підприємства в Україні: ТОВ «Гадячсир» (Полтавська обл.), ПП КС «Прометей» філії «Менський сир» (місто Мень, Чернігівська область) та АТ «Пирятинський сирзавод» (м. Пирятин, Полтавська область).

За підсумками перевірки ревізори знайшли «численні порушення». Однак пальмової олії, через яку й почато «сирну війну», виявлено не було.

Росспоживнагляд офіційно дозволив постачання сиру з трьох українських заводів, які раніше проінспектували російські експерти, 20 квітня, — ТОВ «Гадячсир», АТ «Пирятинський сирзавод» та ПП КФ «Прометей» філії «Менський». «Для всіх одна умова — зразки продукції до нас на дослідження, і будемо вирішувати (постачання)» — заявив Оніщенко

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути