chrome firefox opera safari iexplorer

Ще одна добра ініціатива: як убезпечити життя дітей на дорогах?

12 жовтня 2017 о 14:26

Чи знаєте ви, що Україна займає 10 місце у світі за рівнем смертності на дорогах, а серед країн Європи — перше? Лише за минулий рік через дорожньо-транспортні пригоди ми втратили біля 5000 українців. З них понад 43% — загиблі в ДТП пішоходи та велосипедисти.

За останні 5 років на дорогах України загинуло півтори тисячі дітей. А за сім місяців цього року в ДТП потрапили вже понад 2,5 тисяч дітей…

Це не просто цифри, це жахливе сьогодення. І ми хочемо привернути увагу до цієї важливої проблеми та допомогти убезпечити життя молоді.

Наша команда «Рідної країни» спільно з Національною бібліотекою України для дітей проводить всеукраїнську акцію, під час якої подарує всім учасникам конкурсу — школярам молодших класів — патріотичні флайтери. А місцеві бібліотеки проведуть з дітлахами цікаві інформативні заняття з безпеки дорожнього руху та влаштують конкурси малюнків.

Флайтери — це світловідбиваючі наклейки, значки, підвіски тощо, які яскраво світяться у променях автомобільних фар і служать для підвищення видимості пішоходів, велосипедистів, дитячих колясок тощо на дорозі у темний час доби. Флайтери рекомендують закріплювати на елементи одягу, сумки, портфелі, рюкзаки тощо. Вони працюють за принципом дорожніх знаків, відбиваючи світло автомобільних фар та роблячи пішохода помітним для водія на відстані до 400 м.

 flayter.com.ua

У прогресивних країнах флайтери успішно використовують для збереження дорослих та дитячих життів вже більше 40 років, є навіть відповідні державні програми, ефективність яких красномовно підтверджується статистикою. Там довели, що використання світловідбивачів (флайтерів) знижує ризик наїзду автомобіля на пішохода у темний час доби на 85%, тобто – у 6,5 разів!

Саме тому світловідбивачі стали обов’язковим атрибутом для пішоходів у Фінляндії, Естонії, Латвії… До речі, у Фінляндії кампанія щодо популяризації світловідбивачів розгорнулася ще кілька десятиліть тому, і вже на початку 70-х ними користувалися половина жителів сільських районів. З 1982 року їх зобов’язали використовувати за містом, а з 2003-го – і у населених пунктах. За порушення цього правила передбачався чималий штраф, що при подальшій роз’яснювальній роботі мало доволі позитивний ефект: за останні кілька років у Фінляндії жоден (!) нічний пішохід зі світовідбивачем не загинув. Тому аналогічні зміни в закони внесли і Швеція, Данія, Естонія, Латвія, Білорусь.

Отож, оголошуючи Україну європейською країною, ми хочемо допомогти наблизитись до європейських стандартів життя. Ми прагнемо, щоб наші діти жили у цивілізованій та безпечній країні, тому і робимо цей перший крок, даруючи школярам можливість певним чином убезпечити себе на дорозі.

Такою ініціативою команда «Рідної країни» хоче спонукати і батьків, і освітян, й інші громадські організації та, звісно, владу інвестувати у безпеку життя нашої молоді, щоб у майбутньому кожен школяр під час пересування вулицями у темний час доби мав на собі світловідбиваючі елементи.

І тоді, сподіваюся, ДТП в Україні не буде першою за поширеністю причиною смерті молоді віком від 15 до 24 років та другою за поширеністю причиною смерті дітей віком від 5 до 14 років.

Микола ТОМЕНКО, лідер Громадського руху «Рідна країна»

 

 

***

Сьогодні «Рідна країна» разом з Київською обласною бібліотекою для дітей презентували проект «Рідна країна – безпечна країна!» у столиці та подарували перші флайтери дітлахам. А до них – і цікаві книги, зокрема, книгу Бориса Олійника «Очима добра», видану за сприяння Михайла Горовенка.

керівник Фонду “Рідна країна” Микола ТОМЕНКО, народна артистка України Жанна БОДНАРУК, громадський діяч Олександр ФЕДОРЕНКО

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути