chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці показали фотосесію перших хвилин життя дітей

23 вересня 2011 о 12:10

Емоціям мам і тат, які тільки-но зустріли свого новонародженого малюка, присвячена фотовиставка, що відкрилася вперше в історії України.

“Прийнято вважати, що роди це щось страшне, погане, негативне. Коли я здавала аналізи, щоб бути присутньою на родах, то мені сказали Ви що, ви більше ніколи не захочете народжувати. Хоча, правда, я хвилювалася на перших своїх родах, як я переживу це, я вийшла звідти окрилена”, — каже співавтор виставки Ганна Гордейчук.

У Симона майже перший ювілей — він святкує свій третій місяць народження. А от перший день його життя можна побачити на світлині — одразу за маминою спиною.

“Ідея мені одразу сподобалася, тим паче, що ми збиралися цей момент сфотографувати ну або якось залишити в пам’яті. Думаю, краще професійна фотосесія, аніж тремтячими руками, щоб чоловік це робив”, — каже Катерина Приймак.

На виставці представлено 37 фотографій. На світлинах не лише мама і малюк, а й тато, адже акція пропагує окрім всього і партнерські пологи.

“Чудово! Трішки страшно, трішки небезпечно, а потім тільки позитивні емоції”, — каже Володимир.

Такі фото передусім важко зробити через технічні складнощі. Адже народження — один з найбільш непередбачуваних процесів.

“Ми інструктували пару коли потрібно подзвонити. Зазвичай, вони дзвонили раніше попереджали, що вони вже в роддомі і їм скоро народжувати. Але не завжди була можливість подзвонити раніше. Було кілька випадків, коли нам потрібно було бігти як ненормальним через всі пробки, кидати всі справи. Інколи нам дзвонили вночі, інколи вранці”, — каже співатор виставки Даша Павлова.

Автори запевняють - виставка спрямована передусім на популяризацію сімейних цінностей. Саме тому цю акцію підтримало й профільне міністерство.

“Ці теми, чим більше ми їх піднімаємо, тим більше вони будуть цікавити суспільство. Наше завдання, я думаю, можливо для початку спробувати на рівні моди. Скажемо так, популяризувати нашу сім’ю”, — каже головний спеціаліст відділу Міносвіти і науки, молоді та спорту Федір Фомін.

Минулого року в Україні народилося майже півмільйона дітей, що на 15 тисяч малюків менше аніж два роки тому.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути