chrome firefox opera safari iexplorer

11 лютого: це цікаво знати

11 лютого 2021 о 00:07

«Мови-переможниці платять за свої перемоги дуже дорого.»
Павло Мовчан

Колись 11 лютого наші пращури слухали ліс: якщо він шумів, вони чекали відлиги. Вважається, що з 3 по 11 лютого проходять сім морозних ранків, коли мороз особливо лютує. Погода у цей день часто бувала мінливою, тому про неї говорили: «і теплом приголубить, і морозом віддубасить».

У церкві 11 лютого відзначається пам'ять Святого Лаврентія і Ігнатія Богоносця. Моляться їм для позбавлення від хвороб очей.

День є пісним, але вживати страви з риби дозволяється. У народі цей день вважався дуже несприятливим. Чомусь саме 11 лютого відбувалися різні дрібні неприємності. Люди говорили про підступи відьом, намагалися відлякати їх від свого житла.

Вважається, що в цей день на білий світ виходять відьми. Вони приходять на поля і городи, щоб покрити цвіллю рослини і землю, наврочити і знищити людей. Щоб захиститися від нечистої сили, 11 лютого по всьому периметру будинку встромляли гілочки чортополоху. Робили це з самого ранку з настанням світанку.

На вечерю господині зазвичай випікали пиріг з капустою. Вважалося, що він принесе щастя у цей день.

За церковним календарем 11 лютого вшановують перенесення мощей священномученика Ігнатія Богоносця; святителя Лаврентія, затворника Києво­Печерського, єпископа Туровського; святителів Герасима, Питирима, Іону, єпископів Великопермських­Устьвимських; мучеників Романа, Якова, Філофея, Іперихія, Авіва, Юліана і Паригорія; мучеників Сильвана, єписопа, Луку, диякона, Мокія, читця.

Іменинники 11 лютого:
Лаврентій, Гнат, Роман, Яків, Лука, Мокій, Юліан.

11 лютого народились:

1919 – Ганна Шиленко – український графік. Станкова і книжкова графіка: серія кольорових літографій «Українські народні пісні», ліногравюра «Вечоріє», «Пам’ятник Т. Шевченкові в Каневі», «Седнів» та ін.
1938 – Анатолій Пашкевич – український диригент, композитор, народний артист України. Очолював Черкаський, Волинський, Чернігівський народні хори. Автор пісень «Степом, степом», «Горить Батурин», «Дума про Берестечко», «Мамина вишня», «Синові», «Біла хата», «А мати ходить на курган», «А у нас на Україні», «Ой ти ніченько» та ін.

Події 11 лютого:

1852 – Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому «Мертвих душ».

1878 – опубліковано перший щотижневий прогноз погоди (Велика Британія).

1945 – у Ливадії (АР Крим) завершилася Ялтинська конференція – вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великобританії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

1950 – ЦК КП(б)У ухвалив постанову про журнал «Дніпро», в якій були трафаретні звинувачення в антинародності, формалізмі тощо.

1963 – у Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.

1989 – відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер – Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка).

11 лютого святкують:

  • Всесвітній день хворого.
  • Міжнародний день жінок і дівчат у науці.

Чи знаєте ви, що:

У 1809 р. Роберт Фултон запатентував пароплав. У віці 35 років Роберт Фултон представив Наполеону «Наутілус» – практичну модель гвинтового підводного човна з ручним двигуном. Того ж року, на прохання посла США Роберта Лівінгстона, почав експерименти з паровими двигунами. У 1803 році парове судно конструкції Фултона (довжина – 20 м; ширина – 2,4 м) пройшло випробування на Сені, досягнувши швидкості 3 вузлів проти течії. У 1807 році у США Фултон збудував перший пасажирський пароплав Clermont («Пароплав Північної Річки»), а 11 лютого 1809 р. його запатентував. У 1812–1814 рр. Фултон збудував перший військовий корабель з паровим двигуном.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути