chrome firefox opera safari iexplorer

Українки, що народилися 2 липня

02 липня 2020 о 06:13
leosouvenir.com.ua

Цих жінок об’єднують день їхнього народження — 2 липня,   спільна Батьківщина – Україна, а ще — талант. У різних царинах, проте  справжній, який дозволяє сказати, що вони є окрасою української науки, писемності, образотворення.

Марфа Бондаренко, українська народна поетеса, народилася 1892р. в с. Орлова Балка (нині с. Петрове Знам’янського району на   Кіровоградщині), в бідній селянській родині.

З дитинства поневірялася в наймах. Освіти не отримала.

Грамоти навчилася самотужки. Вірші почала складати в дитинстві.  Якось батько знайшов благенькі аркушики, списані дитячою рукою, і спалив їх, а юну авторку добряче побив. Відтоді тривалий час дівчина писала крадькома.

Від  1913 р. М.Бондаренко мешкала в Полтаві, де і закінчила свій життєвий шлях  3 листопада 1970р.

1934 р. перші вірші поетеси-аматорки з’явились у полтавській пресі. В Полтаві Марфа Бондаренко створила чимало віршів, які увійшли до альманахів, збірок «Степові квіти», «Добрий ранок», «Вінок полтавських квіток» та інших, а також тексти пісень, що їх  взяли до свого репертуару  місцеві виконавці.

Незважаючи на слабке здоров’я, Марфа Сидорівна брала активну участь у громадському житті. Збирала українські народні пісні, прислів’я, приказки.

1957 р. вийшла друком збірка її поезій «Життя наше золоте». Чимало творів народної поетеси надруковано у фольклорних та літературних збірках.

Ольга Олійник, талановитий математик, народилася 1925 р. в с.Матусів  Шполянського району Черкаської області, в родині економіста.

Шкільні роки Ольги минули у Смілі.

 На початку Другої світової війни родина Олійників була евакуйована до Пермі (Росія). Тут Ольга закінчила середню школу і вступила на фізико-математичний факультет місцевого університету. Водночас відвідувала семінари професорки Московського університету С.Яновської, з якою разом і переїхала до Москви. 

1947р. з відзнакою закінчила механіко-математичний факультет університету ім. М. Ломоносова.  В університеті працювала протягом усього свого подальшого життя. Під впливом академіка І.Петровського обрала сферою своїх наукових зацікавлень диференціальні рівняння в застосуванні до нестаціонарної фільтрації рідин і газів у пористих середовищах.

1973р. ініціювала створення семінару І.Петровського, а від 1978р. керувала щорічними спільними засіданнями семінару та Московського математичного товариства.

Ольга Олійник та Іван Петровський заснували одну з провідних  наукових шкіл — «Асимптотичні методи розв'язання диференціальних рівнянь».

О.А.Олійник – перша жінка в тодішньому Союзі, яка здобула ступінь доктора фізико-математичних наук у 29 років.

1955р. стала професором, академіком. Працювала в Московському університеті та Математичному інституті імені Стєклова.

У 1954—2001 р.р. О.Олійник була членом Правління   «Московського математичного товариства», головним редактором галузевого журналу цього Товариства. 

У її доробку – понад 359 статей і публікацій. Підготувала 58 кaндидaтів та 14 докторів фізико-математичних наук.

 Ольга Олійник виступала з лекціями та доповідями у Великій Британії, Франції, США, Італії, Німеччині, Японії, Швеції.

Померла О.А.Олійник 13 жовтня 2001р. Похована на Троєкуровському цвинтарі в Москві.

 Наталiя Вергун, українська художниця, народилася 80 років тому (2 липня 1938р.) в Охтирці на Сумщині, в родині відомого українського поета Івана Виргана (справжнє прізвище –Вергун).

Батько Наталії був репресований, що певним чином наклало відбиток і на її долю.

1968р. Наталія закінчила Ленінградський інститут живопису, скульптури та архітектури ім. І. Рєпіна.   

Від 1997р. — народний художник України. 

Найвідоміші цикли робіт художниці: «Поетична Україна», «Пори року», а також полотна «Автопортрет з батьком»,  «Вечеря хліборобів».

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути