chrome firefox opera safari iexplorer

27 лютого: День пам’яті Івана Богуна

27 лютого 2020 о 00:14
myukraine.org.ua

Ім’я кальницького полковника Івана Богуна оповите  легендами, уславлене в думах і піснях. Талановитий полководець і відважний вояк, Богун став справжнім символом  боротьби українського народу проти польського гноблення. 

Іван Богун належав до найближчих соратників гетьмана Богдана Хмельницького – разом з Максимом Кривоносом, Мартином Пушкарем, Матвієм Бороховичем, Данилом Нечаєм, Іваном Ганжею, Михайлом Кричевським…

Від перших битв 1648р. у  Визвольній  війні  під проводом Б.Хмельницького – під Корсунем і Жовтими Водами – Богун став правдивим побратимом гетьмана.

Брав участь у боях армії Хмельницького під Львовом. На початку 1649р. — полковник подільський, наприкінці року – полковник вінницький. 

Полк Івана Богуна, захищаючи Брацлавщину та Вінничину, першим узяв на себе удар ворога і затримав просування поляків Україною.  Польське військо взяло Вінницю в облогу, і два тижні Богун зі своїми козаками  мужньо обороняли місто і замок, ра-по-раз  здійснюючи вилазки за міські стіни та  розтрощуючи  ворожі загони.

У боях під Вінницею Іван Богун виявив здібності видатного воєначальника.  Під час оборони міста у березні 1651 р. всі мешканці підтримували свого полковника,  який незмінно був у перших лавах захисників. Коли на допомогу підійшли полки Мартина Пушкаря та Йосипа Глуха, поляки кинулися врозтіч. А Богун після перемоги зажив великої слави.

 29 квітня — 1 травня 1651р. І.Богун штурмував Кам’янець-Подільський, а в середині травня  його військо захопило Корець.   

У трагічній битві під  Берестечком полковник Іван Богун врятував українську армію. Це була одна з найбільших битв Визвольної війни, коли проти армії Богдана Хмельницького поляки виставили  все своє військо, включно зі слугами, яким видали зброю — понад 150 тисяч душ – на чолі з самим Яном Казимиром. 

18 червня розпочався жорстокий бій. Впродовж двох днів козаки мали перевагу. Та 20 червня, в день, коли армія Богдана Хмельницького мала здобути рішучу перемогу, союзник гетьмана, кримський хан Іслам Ґерай  разом з усім своїм військом залишив поле бою – за свідченням сучасників, «втік ганебно».  Б.Хмельницький кинувся навздогін татарам, щоб їх зупинити, але хан звелів затримати гетьмана і тримав, поки не дістав великого викупу . Татари пішли потоптом Україною, вбиваючи й беручи в полон людей, грабуючи й нищачи все на своєму шляху.

Хмельницький не зміг повернутися до свого війська, бо воно опинилося в польському оточенні з трьох боків, а з четвертого були жахливі болота. Десять днів козаки хоробро тримали оборону.  26 червня поляки почали з артилерії обстрілювати козацький табір. Козацькі гармати били у відповідь. Були величезні втрати з обох боків. В обмін на можливість вийти з оточення поляки вимагали, щоб козаки видали своїх полковників, віддали  полкові хоругви і гармати.  30 червня 1651р., у найтрагічніший час, в оточеному таборі козаки обрали своїм гетьманом Івана Богуна.   

Стало відомо, що поляки мають намір  обійти козацький табір з тилу, загатити річку Пляшеву, підняти рівень води і затопити табір.  Тоді Богун вирішив виводити військо болотами. Вночі гатили твань, чим було: возами, діжками, мішками, сідлами, одежею…

Третина війська вийшла з облоги. 300 героїв  прикривали відступ. Поляки пішли в атаку.  

Козакам пропонували помилування, якщо вони складуть зброю. З презирством вони відкинули умови ворога і геройськи загинули в нерівному бою.

І все ж завдяки залізній  волі, енергійності та спокійній упевненості  Івана Богуна основна частина українського війська була врятована. Богун привів до Хмельницького десятитисячний корпус козаків, створений ним з населення Побужжя. 

Наступного 1652 р. козаки здобули перемогу в бою біля гори Батіг, що тривав 22-23 травня. Загинули майже все польське військо і його верхівка. Із 40 тисяч вояків врятувалося втечею лише кілька тисяч.    

У результаті  перемоги Правобережна Україна була цілковито звільнена  від польських військ.  

У березні 1653 р. польський король Ян Казимир знову вирушив до України з великим військом, командувати яким доручив  С.Чернецькому, знаному своєї страшною жорстокістю. Чарнецький захопив і зруйнував Прилуки, Погребище, Ілинці й швидко пересувався вглиб України, лишаючи за собою руїни.  

Але Богун із значно  меншим військом заманив ворога під Монастирище (нині – райцентр на Вінничині). Тут 21 березня відбувся вирішальний бій. Ось як про нього розповідає літописець Григорій Граб'янка: «Богун, відібравши кілька сот добрих козаків, нарядив їх у татарську одежу і наказав напасти з боку поля. Накинулися вони на поляків з гуком татарським, а ті подумали, що це татари прийшли козакам на підмогу і не тільки від Монастирищ відступили, а й з України повтікали, полишивши козакам обоз і все майно».  

І. Богун переможно водив козацькі полки в похід на Молдавію, брав у оточення  під Жванцем польських найманців, хоробро бився з татарами, які дістали у польського короля дозвіл брати український люд у полон.

Поляки не раз намагалися переманити Богуна на свій бік, пропонуючи йому високі військові звання та великі маєтки, однак український герой залишався непохитнимм.    

Після смерті Богдана Хмельницького 1657 р. в боротьбі за гетьманство переміг супротивник Москви Іван Виговський, якого підтримав Богун. 

1660 р. І.Богун разом з І. Сірком очолили народне повстання проти гетьмана, який відновив польський гніт.  

В 1661 р. Богун готує нове повстання проти  польських загарбників. 1662р. його заарештували поляки та    ув'язнили у Марієнбурзькій фортеці, але через рік король    звільнив Богуна, і той, повернувшись до України, став наказним гетьманом та вирушив у похід проти поневолювачів.   

1664 р. поляки взяли в облогу Глухів — останнє місто перед московським кордоном.  Протягом місяця, доки тривала облога, І. Брюховецький, разом з московським воєводою Ромодановським, зібрав військо, плануючи завдати удару полякам. Ян Казимир дізнався, що І. Богун має таємні зв'язки з Брюховецьким і Ромодановським.  27 лютого 1664р., як зазначає М.Костомаров,  військовий суд у Новгороді-Сіверському рокував Богуна до смертної кари, й  його було розстріляно. Однак є інша версія, за якою під час засідання військової ради  Богуна хотіли заарештувати, але він чинив опір і був убитий.

Але як би не було насправді, один з найвідважніших  козацьких полководців Іван Богун став жертвою  політичної ситуації в розділеній навпіл Україні.   

Підготувала Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути