chrome firefox opera safari iexplorer

30 років над Білою Церквою сходить «Кобзарева зоря»

07 березня 2019 о 13:00

Тарас Шевченко не бронза. Кобзар не переродився в абстрактно-помпезний символ. Його творчість знаходить відгук в українських серцях. У декого уява розгулюється до «квантового стрибка», але для більшості українців Тарас Шевченко велет духу, пророк і совість народу.

5 березня у центральній бібліотеці міської ЦБС відбувся 30-й за ліком конкурс читців поезії Тараса Шевченка «Кобзарева зоря». Його популярність виросла настільки, що довелося започаткувати відокремлене, дитяче змагання декламаторської майстерності.

Майстерність чотирьох десятків конкурсантів оцінювало компетентне журі під головуванням очільника Білоцерківського міськрайонного об’єднання ВУТ«Просвіта» Костянтина Климчука. В його складі були заступник голови Київського обласного осередку Міжнародної організації «Жіноча громада» Меланія Іщук, народний артист України, керівник квартету «Явір» Олесь Харченко, вчителька з Польщі Анна Матисяк, головний спеціаліст відділу культури і туризму БМР Ксенія Жукова та поетеса Тетяна Строкач.

Конкурс проводився під гаслом «Тарас Шевченко єднає серця». Тож поезії Кобзаря крім української, виконувалися французькою, польською, болгарською, німецькою і навіть японською мовами. А Наталія Гурська (КЗ КОР «БЦ багатопрофільний НРЦ»), яка має вади слуху, не лише змогла вразити журі декламаторством, а й супроводжувала свій виступ мовою жестів і по праву посіла одне з призових місць.

Також цікаво було послухати виконання «Заповіту» студентом Білоцерківського аграрного університету із Камеруну Лессомо Алейном. Цей парубок прийшов з цілою групою підтримки своїх співвітчизників і коли закінчилася змагальна частина, й перед учасниками конкурсу кілька пісень виконав Олесь Харченко, то юні камерунці також продемонстрували свої артистичні таланти. Спів і танці додали атмосферності й шарму конкурсу.

А Гран-прі отримала учениця БНВО «Перша Білоцерківська гімназія» Анна Панько, яка перевтілилася в трагічну постать Матері з поеми «Сова». Призерами конкурсу в номінації «Старшокласники» стали: Анна Агалієва, Даніела Ямпольська, Анастасія Павловська, Юрій Бортнік, Наталія Гурська, Ольга Клінкіна, Георгій Осадчий, Анна Хоменко і Святослав Петришин.

В номінації «Студенти» не було рівних вихованцю ДНЗ БПТУ ім. Поповича Павлу Пасічнику. Його успіх підтримав студент того ж закладу Андрій Поліщук, який виборов третє місце. Юнацьку команду призерів «розбавила» Євгенія Новіцька, студентка Білоцерківського гуманітарно-педагогічного коледжу.

Переможці і призери отримали цінні призи, серед яких були і ексклюзивні «Кобзарі» видані «Просвітою» і розкішні щорічники з цитатами Шевченка і репродукціями його картин та офортів віддрукованих фондом Миколи Томенка «Рідна країна».

Ще довго учасники обмінювалися думками і фотографувалися біля портрета Тараса Шевченка та виставки його книг. І в ці хвилини подумалося, що Тарасове слово об’єднало людей з різних країн і континентів.

Розділи: Суспільство