chrome firefox opera safari iexplorer

Рідні озера: цікаві факти

11 березня 2019 о 11:55
myukraine.org.ua

Справді, чи варто їхати у невідь-які далечі, коли поруч – рай на землі? Незабаром літо, готуймося, і щойно розтепліє – гайда на наші озера!

Чудова відпустка чи бодай вихідні – стовідсотково. А щоб зацікавити-заохотити, пропонуємо добірку про 10 най-най… озер.

  1. Світязь – найглибше озеро природного походження. Розташоване на Волині, у селах Світязь та Гаївка. Його називають перлиною Шацьких озер. Площа озера — 26,2 км, довжина — 9,3 км, максимальна глибина — 58,4 м. За вітряної погоди на Світязі піднімаються хвилі до 1,5 м заввишки. Ті, хто тут побував, переконані: озеро володіє «здібностями» загоювати душевні рани. Коли в нього поринаєш, усі жалі та болі відступають, на серці стає легко і радісно. Риби тут нелічено, й то всілякої, але справжній делікатес – світязькі вугрі.
  2. Синевир, чи «Морське Око» — наймальовничіше. Розташоване в Карпатах, на висоті 989 м над рівнем моря, при верхів'ї річки Тереблі (Закарпатська обл.).Площа озера — 5 га. Максимальна глибина — 22 метри. Температура води в озері не буває вищою за 11 градусів. Тут водяться форель і раки, ловити яких (зрештою, як і купатися) — заборонено. Але милуватися фантастично гарними краєвидами, дихати свіжим, запашним повітрям, зрозуміло, жодним чином ніхто не завадить. 1989р. на прилеглих до озера теренах створено Національний парк Синевир. Недалеко, на Чорній річці – єдиний у Європі музей лісу та сплаву.

(Принагідно додамо, що озера Світязь та Синевир увійшли до числа  переможців у номінації «7 природних чудес України» Загальнонаціональної акції  «7 чудес України», започаткованої 2007р. Фондом Миколи Томенка «Рідна країна». До речі, проект визнаний найуспішнішим та найрезонанснішим  у царині популяризації українського туризму  за всі роки Незалежності).

  1. Блакитне озеро, що на півночі Чернігівської області (Ріпкинський р-н, с.Олешня) – справді найблакитніше. Утворилося воно на місці затопленого кар’єру, де видобували кварцевий пісок, у в сосновому лісі. Оточене піщаними пляжами.   
  2. Біле озеро – унікальне за своїми властивостями. Його вода містить багато гліцерину, тож діє пом’якшувально. А ще воно – «найлісовіше» і дуже зручне для родинного відпочинку. Розташоване поблизу с.Рудка на Рівненщині.  
  3. Бребенескул – найвисокогірніше, на висоті 1801 м над рівнем моря. Довжина водойми — 134 м, ширина – до 44 м, глибина — до 2,8 м. Озеро має льодовикове походження, температура води у ньому – до 15 градусів. Розташоване на Закарпатті, у Рахівському районі, на території Чорногірського заповідного масиву.
  4. Ялпуг – найбільше прісноводне озеро України. Його довжина – 39 км, а площа – майже 150 км. В ньому живе понад 40 видів риб. Озеро має власні підземні джерела, що починаються у Молдові. Розташоване на Одещині, у Ізмаїльському, Ренійському та Болградському районах.

7.Шелехівське озеро – найдавніше, гідрологічна пам’ятка природи.  Воно утворилося за льодовикових часів і таке саме давнє, як, скажімо, східноафриканська Вікторія. Площа озера – 7 га, вода в ньому завжди чиста і прохолодна. Оточене густими кленовими, сосновими та вільшаними лісами, озеро розташоване у малодоступній місцині на Сумщині, біля с.Межиріч (Лебединський р-н). З висоти озеро нагадує велику підкову, яка обіймає невеличкий острівець.

8.Сиваш (с.Григорівка на Херсонщині) – найсолоніше. Це, власне, затока Азовського моря, тож вода прибуває до нього лише через вузеньку протоку, яка влітку часто пересихає. Вода в озері дуже солона і через велику кількість мінеральних речовин – рожевуватого кольору. Фахівці підтверджують, що вона має лікувальні властивості.

9.Марічейка – озеро у Верховинському районі (Івано-Франківщина). Зусібіч його оточують смерекові ліси та субальпійські луки, тож у пору цвітіння тут невимовна краса і неповторні пахощі! За переказами, на цьому місці дівчина Марічка (Марічейка) зупинила нападників, а сама загинула. Озеро утворилося зі сліз її коханого – вівчара Іванка.  Вода тут настільки чиста, що погідної днини проглядається дно.

  1. Молочне (Молочний лиман) – озеро на півдні Запорізької області. Утворилося на місці затоки Азовського моря й відокремлене від нього піщано-черепашковою косою Пересип. Довжина озера – 32 км, глибина – до 3 м, площа – 168 кв.км. Розташоване у межах Якимівського, Приазовського та частково – Мелітопольського районів. Нині озеро переважно називають Молочним лиманом, а на мапах позаминулого сторіччя воно не іменувалось інакше, ніж Молочне. Протягом багатьох років озеро було і закритим (тобто не з’єднувалося з морем зовсім), і відкритим, і напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають яскраво виражені лікувальні властивості. 

Ми розповіли тільки про 10 озер, а загалом в Україні їх налічується понад 20 тисяч! Отже, вибір для відпочинку – багатющий.                                                                             Подорожуймо, відпочиваймо, любімо рідне, пропагуймо!            

«Рідна країна»

Розділи: Суспільство

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути