chrome firefox opera safari iexplorer

Жінка, яка збудувала палац

12 березня 2019 о 12:15
uk.wikipedia.org

12 березня 1916р. народилася архітекторка Євгенія Маринченко.

Національний палац мистецтв «Україна», більше відомий як просто «Палац «Україна», є найбільшою концертною установою не лише Києва, а й цілої України.  Він внесений до переліку пам’яток архітектури, що перебувають під охороною держави, та має статус національного. 

Палац, споруджений  у 1965-70 р.р. на вул.Великій Васильківській, був урочисто відкритий до 100-річчя від дня народження В.Леніна, і мав стати «меншим братом» Кремлівського палацу з’їздів. Робота архітекторів – Є.Маринченко та П.Жилицького — була відзначена Шевченківською премією 1971р.

Євгенія Маринченко – одна з творців цієї радянської споруди й одна з небагатьох відомих жінок-архітекторів.

Народилася Євгенія 12 березня 1916р. Батько — Олександр Маринченко – був відомим у Києві  художником-архітектором, викладачем та автором підручників з архутектури.  Дід з боку матері – Євгеній Толстой – завідував Маріїнським палацом. На його честь, власне, батьки й назвали першу з трьох доньок Євгенією.

Після закінчення будівельного технікуму дівчина працювала на будівництві. У Київському інженерно-будівельному інституті навчалась у відомого архітектора О.Вербицького.

По закінченні Другої світової війни Євгенія Маринченко брала участь у відновленні Маріїнського палацу, Київського університету ім.Т.Г.Шевченка, актової зали Київської політехніки.  Їй належить розробка плану і проектування   санаторного комплексу в Пущі –Водиці. Загалом же Є.Маринченко створила близько 70 проектів, понад 30 з яких були втілені. Це будинки на вулицях М.Бойчука, Бастіонній, Золотоустівський та Повітрофлотському проспекті у Києві; житлові масиви у Харкові, Одесі, Херсоні; масив Новобіличі та селище Південно-Українського каналу; численні кінотеатри, клуби, будинки відпочинку. І, звичайно, вже згаданий палац «Україна», який став головним  проектом архітекторки.

Принагідно додамо, що початково споруда планувалася насамперед як місце проведення різних компартійних урочистостей, а вже потім – як концертна зала.Та часи змінилися, і впродовж років на сцені палацу  являли українцям своє мистецтво генії опери Лучано Паваротті, Хосе Каррерас, Монсеррат Кабальє, Пласидо Домінго; зірки великого року Scorpions і Рінго Старр, Стінг і Кріс Рі, Джо Кокер і Джон Лорд; знані співаки і музиканти Карлос Сантана, Ванесса Мей, Емма Шаплін, Алессандро Сафіна, Пако де Лусія, Мірей Матьє, Патрісія Каас; композитори Мішель Легран і Енніо Морріконе… І, звичайно ж, наші, українські – від Дмитра Гнатюка та Анатолія Солов'яненка – до Тараса Петриненка і «Океану Ельзи». 

«Рідна країна»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути