chrome firefox opera safari iexplorer

Маріїнський палац потребує негайної реставрації

15 квітня 2015 о 15:06

Маріїнський палац потребує негайного завершення реставраційних робіт. Інакше залишене на півдорозі рятування історичної перлини Києва, де ще недавно проходили прийоми і зустрічі офіційних делегацій на найвищому рівні, може призвести до плачевних наслідків, пише Україна молода.

Справа в тому, що Маріїнський палац, який 260 років тому побудували за проектом архітектора італійського походження Бартоломео Растреллі, з 2007-го ховається за високим зеленим парканом і поростає деревами на даху. За останніх вісім років на реконструкцію хаотично виділялися незначні, з огляду на потреби, кошти, заявила головний архітектор науково-дослідного інституту «УкрНДІпроектреставрація» Лариса Цяук. Однак їх не вистачає, аби вкластися у план і вже цієї осені відкрити палац для екскурсій.

Архітектори раді б залучити інвесторів і благодійні фонди, але, оскільки будівля належить Адміністрації Президента, ініціювати фінансову підтримку Маріїнського має право лише АПУ. Якщо Президент найближчим часом не візьметься за рятування Маріїнського палацу, виділені раніше 249 млн. грн. перетворяться на порох, як барокова архітектура у будівлі.

За словами архітекторів, за керівництва Ющенка було виконано комплекс робіт на загальну суму 229 млн. грн. Янукович залишив Маріїнський без фінансування, вкладаючи кошти у свої палаци і вертолітні майданчики. «До 2014-го всі роботи були припинені, що призвело до руйнування вже реконструйованих конструкцій», — пояснила Лариса Цяук. І додала, що наприкінці минулого року на Маріїнський палац було виділено ще 20 млн. грн. Загалом вдалося виконати 30% робіт. А це посилити фундамент, під усією будівлею облаштувати підвали, з виконанням гідроізоляції стін і підлоги, побудувати інженерний блок, комунікаційні тунелі, що з’єднують цей блок з усіма частинами комплексу, замінити дах над правим флігелем, реконструювати 2 із 18 представницьких, наповнених декором кімнат на другому поверсі.

«Технічний стан фасадів та інтер’єрів на сьогодні — аварійний і погіршується в геометричній прогресії. Якщо порівнювати будівлю з організмом людини, то на сьогодні посилено скелет людини, пересаджено нове серце — інженерний блок, але він не запущений. При цьому тіло, як і у людини в такій ситуації, помирає», — наголошує Цяук.

В Адміністрації не сліпі і чи не щодня бачать, як палац руйнується. Керівник Державного управління справами Сергій Березенко підрахував, що кошторис усіх робіт із реконструкції палацу на сьогодні становитиме близько 900 млн. грн. Але коли ці чималі гроші, зважаючи на збройний конфлікт на сході, будуть виділені на мармурові підлоги і позолоти, навіть ворожка не вгадає.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути