chrome firefox opera safari iexplorer

6 квітня – Міжнародний день спорту на благо миру та розвитку

06 квітня 2020 о 09:12

International Day of Sport for Development and Peace — порівняно нове свято в календарі міжнародних та всесвітніх дат, встановлених Організацією Об’єднаних Націй.

23 серпня 2013 р. Генеральна Асамблея ООН одноголосно ухвалила резолюцію, якою зазначалося, що «здоровий спосіб життя, фізична та інтелектуальна активність — запорука загального процвітання й добробуту».

За всіх часів, напевне, існували змагання людей у фізичній та інтелектуальній досконалості. Науковці стверджують, що первісні люди під час полювання змагалися в силі, спритності, витривалості.
Стародавня Греція вважається «матір’ю» фізичної культури та спорту й загалом олімпійського руху. Саме тут велика увага приділялася фізичному вихованню та змаганням як складовій загальної культури, а фізична сила, відвага у грецьких містах-державах цінувалися надзвичайно високо, атлетів шанували й славили так само, як і філософів та поетів.

У країнах Стародавнього Сходу фізичне виховання було неодмінною складовою виховання військового: багатогодинні різноманітні військові вправи гартували силу, витривалість і наполегливість.

Із розвитком суспільства змінювалися форми й різновиди спортивних змагань. Встановлюються нові й нові рекорди у спорті вищих досягнень. Разом з олімпійцями впевнено змагаються за перемогу паралімпійці.

Жінки беруть участь у змаганнях з видів спорту, які тривалий час вважалися суто «чоловічими». Спортивна гра, активний відпочинок, інтелектуальні змагання знаходять своїх прихильників.

Проте, мабуть, незмінними залишаються поняття, які супроводжують спорт і фізичну культуру: це мирні змагання, це життєрадісне і життєствердне заняття, це сприяння порозумінню людей у світі.

Нині дедалі більше людей займається фізкультурою «для себе», поліпшуючи власні здоров’я та фізичний стан. У парках і скверах західноєвропейських міст і містечок щодня можна побачити людей різного віку, які роблять руханки, пробіжки. Мати абонемент у спортивний зал чи басейн – звичайна справа. Тож якщо ми справді прагнемо «до Європи», як це декларуємо, — варто, мабуть, упритул зайнятися підтримкою свого здоров’я. Зрештою, витрачати час на руханку значно приємніше, ніж витрачати гроші на лікування…

Особливого значення спорт і фізкультура набувають на тлі сумної «першості» України за вживанням алкоголю: п’яте місце у світі (нас «випередили» тільки Молдова, Угорщина, Чехія та Росія), а за поширенням дитячого алкоголізму – взагалі перше. За кількістю чоловіків, які палять, ми також попереду всієї планети…

Звичайно, поліпшити сумну статистику самими лише фізичними вправами важко. Але в часи, коли владі, даруйте, начхати на життя і здоров’я своїх громадян, — варто, напевне, громадянам подбати самотужки про свої життя і здоров’я, чи не так?

Що ж до великого спорту — цілком зрозуміло, що це і велика політика. Недарма спортивні досягнення в СРСР тлумачилися не як результат тяжкої праці обдарованих спортсменів і тренерів, а винятково – як «перемога радянського способу життя» над «загниваючим капіталізмом».

Нинішні перемоги наших спортсменів і спортсменок – це перемоги країни й наші спільні. Імена біатлоністок Юлії Джими, Олени Підгрушної, Валентини й Віти Семеренко;боксера Олександра Усика; футболіста Андрія Шевченка; фехтувальниці Ольги Харлан; шахіста Василя Іванчука й багатьох-багатьох інших відомі цілому світові. Свіжий приклад: українська збірна здобула 117 медалей на Паралімпійських іграх у вересні 2016 року в Бразилії й посіла третє місце (після Китаю та Великої Британії).

Нині багато українських спортсменів захищає Україну від російського агресора в Донбасі, виявляючи героїзм і стійкість, фізичну й духовну міць.

Кожній людині й цілому людству для розвитку, поступу, вдосконалення необхідний мир. Як зазначає ООН, спорт має слугувати миру, а отже, розвиткові й поступу.

Олена Бондаренко, Громадський рух «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути