chrome firefox opera safari iexplorer

Місцева влада проігнорувала парламентські слухання про розвиток спорту в умовах децентралізації

24 березня 2016 о 10:42

За результатами 2015-го року Уряд треба оголосити ворогом фізичної культури і спорту. Про це завив віце-президент НОКу, народний депутат України Микола Томенко під час свого виступу на парламентських слухань на тему: «Шляхи розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації влади».

Він зазначив, що метою проведення цих слухань в парламенті була ініціатива зібрати керівників органів влади та місцевого самоврядування, щоб проаналізувати ту надкритичну ситуацію, що склалася у фізичній культурі і спорті.

«Натомість, згідно з реєстрацією Верховної Ради, на цих парламентських слуханнях відсутні усі голови обласних адміністрацій, усі голови обласних рад, всі заступники з гуманітарних питань голів ОДА, і присутні лише 4 заступники голів обласних рад. У мене питання: з ким ми обговорювали питання розвитку фізичної культури і спорту в Україні в умовах децентралізації?», – зауважив Микола Томенко.

Він назвав нинішній Уряд України головним ворогом фізичної культури і спорту через загальне нерозуміння стратегічних пріоритетів всіх цивілізованих країн, які називаються «якість життя людини», «здоровий спосіб життя», «масовий спорт», «фізична культура».

«Найбільший ворог цієї сфери, зрозуміло, Міністерство фінансів. А також серед ворогів мусимо назвати і Міністерство освіти, яке за останні кілька років поперед Мінфіном пропонувало то скоротити кафедри фізичної культури і спорту у вищих навчальних закладах, то зменшити кількість уроків з фізкультури у школах… Натомість влада мусила би не пропагувати радянські нормативи, а зробити уроки здоров’я для дітей (90% яких вважаються хворими чи потенційно хворими), де вони би мали можливість кожен день під час навчального процесу зайнятись загальнозміцнюючими фізичними вправами, порухатись на вулиці і подихати свіжим повітрям. До того ж, на жаль, питання змісту уроків та викладання фізичної культури жодного разу не були предметом обговорення структур влади», – зазначив Микола Томенко.

Він також зауважив, що серед ворогів фізичної культури і спорту на місцевому рівні можна «відзначити» КМДА на чолі з В. Кличком. «Київ вже давно втратив статус спортивної столиці. Адже Київ, за даними профільного Міністерства, має лише 6% охоплення фізичною культурою і спортом! Менший відсоток в Україні – лише у Донецьку та Луганську, де йде війна», – зауважив народний депутат.

Він ще раз наголосив, що фізична культура і масовий спорт – це виключний пріоритет держав у всіх цивілізованих країнах. «Це не може бути пріоритетом чи завданням лише органів місцевого самоврядування. Тому необхідно повернути державну політику в галузь фізичної культури і спорту», – вважає Томенко.

Що стосується професійного спорту, то, на його думку, тут держава може передати більше повноважень і коштів Національному олімпійському комітету і спортивним федераціям.

«Але хочу наголосити: в країні, яка на перших місцях за коефіцієнтом смертності у світі, яка має наднизькі показники тривалості життя і високий рівень захворюваності серед молодих людей, – оздоровлення, масовий спорт, здоровий спосіб життя мусить бути одним із пріоритетів діяльності влади. Сподіваюсь, що новий уряд зробить висновки із «діяльності» нинішнього уряду як ворога фізичної культури та спорту, і поверне до ключових своїх пріоритетів це питання», – підсумував Микола Томенко.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути