chrome firefox opera safari iexplorer

Україна – серед світових чудес!

20 вересня 2010 о 18:39

«Асканія-Нова» серед 77 природних чудес світу!

Історія та хід акції:
Для популяризації заповідника «Асканія-Нова» та спонукання українців активніше голосувати за українського номінанта на всесвітньому конкурсі «7 нових чудес природи», оргкомітетом акції «7 чудес України» запланована широка рекламна кампанія.

Старт рекламної кампанії, що буде проходити під гаслом «Покажемо світу природні чудеса України», запланований на 22 квітня (Всесвітній день землі), а триватиме вона до 7 липня (останній день голосування).

Загалом, в ході кампанії, планується розміщення телевізійних роликів, радіореклами, зовнішньої реклами на бігбордах та сітілайтах та рекламних банерів в Інтернет просторі із закликами проголосувати за українського домінанта. 16 травня цього року в рамках акції буде проведено «День Європи в «Асканії-Новій». На свято з’їдуться гості з усієї України, зокрема, журналісти та молоді художники.

Інформація про участь України у Всесвітньому конкурсі «7 нових чудес природи»

Заповідник «Асканія-Нова» є одним з переможців загальнонаціональної акції «7 природних чудес України», що проходила в Україні минулого року. Саме «Асканія-Нова» здобула найбільшу підтримку експертів та посіла перше місце за загальною кількістю набраних балів. Цілинний степ «Асканія-Нова» – єдина в Європі ділянка типчаково-ковилового степу, якого ніколи не торкався плуг, – має велику наукову, культурно-пізнавальну та практичну цінність. Біосферний заповідник займає територію близько 11 тисяч гектарів, на якій мешкають кілька сотень видів рослин, тварин і птахів.

У минулому році Оргкомітет загальнонаціональної акції «7 природних чудес України» з метою популяризації фіналістів цього проекту вирішив подати до всесвітнього конкурсу «7 нових чудес природи» у якості номінантів переможців експертного та Інтернет-голосування в Україні (Біосферний заповідник «Асканія-Нова» та Національний природний парк «Подільські Товтри»).

Всесвітній конкурс «7 нових чудес природи» (англ. New seven wonders of nature) — сучасна спроба створити список семи найдивовижніших природних місць, організована швейцарською неприбутковою організацією «Корпорація Нового Відкритого Світу» (англ. New Open World Corporation, NOWC) після успіху в організації вибору «7 нових чудес світу», де розглядалися лише штучні споруди.

Саме біосферний заповідник «Асканія-Нова» представлятиме Україну у другому турі Всесвітнього конкурсу «7 нових чудес природи». Такими є результати підрахунку голосів першого етапу акції, який тривав до 31 грудня 2008 року. Згідно з регламентом конкурсу, на першому етапі відбувався відбір серед 450 номінантів з усього світу 1 учасника від країни за найбільшою кількістю голосів у мережі Інтернет. Всього до другого туру потрапили 261 учасник з усіх континентів (національні номінанти та об’єкти, які представляють 2 і більше країни).

Другий етап конкурсу розпочався 1 січня 2009 року і завершиться 7 липня 2009 року. Для зручності виявлення переможців організатори розподілили учасників другого етапу на сім груп. «Асканія-Нова» та ще 56 учасників опинилася у другій за чисельністю групі Е – «Національні парки, природні заповідники, ліси».

Категорії:
група А – «Ландшафтні краєвиди, льодовики» (21 номінант)
група В – «Острови» (30 номінантів)
група С – «Гори та вулкани» (37 номінантів)
група D – «Печери, гірські утворення та долини» (30 номінантів)
група Е – «Національні парки, природні заповідники, ліси» (56 номінан)
група F – «Озера, річки та водоспади» (60 номінантів).
група G – «Морські краєвиди» (25 номінантів)

Від кожної з них буде відібрано 11 переможців, які наберуть найбільше голосів Інтернет-аудиторії – всього 77. Після цього їх розгляне експертна комісія, яку очолюватиме Федеріко Майор, колишній Генеральний директор ЮНЕСКО.

21 липня 2009 року експерти назвуть 21 фіналіста конкурсу. Голосування у мережі Інтернет на фінальній стадії триватиме протягом 2010—2011 років. На цей час також заплановано Всесвітній Тур, під час якого організатори відвідають кожен з 28 об’єктів-фіналістів. Сім нових природних чудес світу планується назвати у 2011 році. За оцінками Оргкомітету, у голосуванні можуть взяти участь до 100 мільйонів людей.

Результати акції:
10 липня 2009 року під час брифінгу у парламенті Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко повідомив, що Біосферний заповідник з Херсонщини «Асканія-Нова» вийшов до півфіналу Всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи».

Відтак Асканія-Нова має шанс увійти до числа 28 фіналістів, які виборюватимуть право увійти до числа Семи нових природних чудес світу. Це рішення буде приймати експертна комісія, яку очолює Федеріко Майор, колишній Генеральний директор ЮНЕСКО. 21 липня 2009 року експерти назвуть 28 фіналістів конкурсу та місце проведення завершальної церемонії нагородження.

Відразу після цього голосування у мережі Інтернет та телефоном відновиться і триватиме до 2011 року. На цей час також заплановано Всесвітній Тур, під час якого організатори відвідають кожен з 28 об’єктів-фіналістів. Сім нових природних чудес світу планується назвати у 2011 році.

Під час брифінгу Микола Томенко висловив вдячність Оргкомітету акції «Покажемо світу природні чудеса України», який організовував підтримку «Асканії» та всім громадянам, які віддали свій голос за українського номінанта. За оцінками Оргкомітету в інтернет- та телефонному голосуванні взяло участь більше 100 тисяч українців.

«Про заповідник «Асканія-Нова» вже на сьогодні дізналися мільйони громадян з різних країн світу. Участь у конкурсі продемонструвала той факт, що українське суспільство активно реагує на позитивні проекти. Спільними зусиллями ми реалізували проект, що сприяв суттєвому покращенню іміджу України у світі», — сказав М.Томенко.

Микола Томенко наголосив, що головне завдання участі України у світовому конкурсі виконано: «Асканія-Нова» серед 77 найкращих природних чудес світу. Він також зазначив, що «на жаль, ми не можемо вплинути на вихід «Асканії» у фінал конкурсу, однак, в разі позитивного рішення експертів, Оргкомітет готовий буде запропонувати формат участі України у фіналі, щоб і далі пропагувати красивий образ нашої держави».

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути