chrome firefox opera safari iexplorer

За використання електровудочки тепер можуть порушити кримінальну справу

19 вересня 2010 о 20:26

З 16 лютого 2010 року посилилася відповідальність за незаконні методи рибальства, зокрема, за використання вибухових, отруйних речовин та електроструму. 

Автор відповідної поправки до закону, віце-спікер парламенту Микола Томенко наголошує, що браконьєрство з використанням варварських методів масового знищення риби в останні роки набуло таких загрозливих розмірів, що законодавці були просто зобов’язані адекватно прореагувати на це прийняттям відповідного законодавчого акту. 

Сьогодні електровудка — це загроза №1 для усієї водної фауни. Радіус її дії сягає 12-ти метрів, хоча навіть за 20-30 метрів вдарити струмом може відчутно. У місцях, де браконьєри використовували електровудочки, риба не йде на нерест. Багато мертвої риби після ураження електрострумом тоне і залишається гнити у водоймі. Якщо навіть риба і виживе після «електрошоку», то у неї в результаті різкого скорочення усіх груп м’язів зміщується або ламається хребет. Саме тому все частіше риболови бачать «кривих риб». Окрім того, така риба більше не може нереститися. Від електроструму гинуть також планктон, водні безхребетні та водорослі. 

«Засоби електролову буквально «стерилізують» водойму, вбиваючи і пошкоджуючи все живе в радіусі дії струму. Шкода від їх використання часом переважає інші фактори негативного впливу: забруднення стічними водами, пошкодження чи засмічення берегів», — зауважує Микола Томенко. 

А тому, заручившись численною підтримкою громадських рибальських організацій, зокрема, Всеукраїнського громадського об’єднання «Громада рибалок України», віце-спікер став ініціатором посилення кримінальної відповідальності за незаконне зайняття рибним промислом та визначення окремих способів масового знищення риби як кваліфікуючих ознак злочину.

Враховуючи важливість даної норми в боротьбі з браконьєрством, Микола Томенко звернувся до правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, державних і громадських природоохоронних організацій, з проханням невідкладно дати спеціальні роз’яснення регіональним підрозділам та відповідним інспекціям щодо впровадження нових норм у життя.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути