chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти проводитиме конкурс імені Тараса Шевченка

29 жовтня 2010 о 16:00

Міністр освіти Дмитро Табачник підписав наказ про проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки.

Указом Президента України «Про Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка» від 30 вересня 2010 року № 928/2010 започатковано проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка, як щорічного загальнонаціонального заходу, спрямованого на підвищення рівня знань з української мови і літератури, рідних мов і літератур, виховання у молодого покоління любові до мов українського народу, забезпечення їх всебічного розвитку.

Згідно з Указом Президента, починаючи з 2011 року, засновано 39 щорічних стипендій Президента України переможцям Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка.

Разом з тим, з метою вшанування творчої спадщини Тараса Шевченка, виявлення творчо обдарованої учнівської та студентської молоді, виховання у молодого покоління українців поваги до мови і традицій свого народу, підвищення рівня мовної освіти в Україні та за її межами, міністр освіти підписав наказ від 26 жовтня 2010 року № 1011 «Про проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка у 2010—2011 навчальному році».

Відповідно до наказу та з метою піднесення престижу української мови і літератури у молодого покоління, заохочення учнів та студентів до вивчення рідної мови, підвищення рівня загальної мовної культури і в рамках підготовки до відзначення у 2014 році 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, затверджено умови проведення Міжнародного мовно-літературного конкурсу.

Як повідомлялось раніше, Міносвіти не фінансуватиме конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика.

Разом з тим у Міносвіти повідомили, що й надалі будуть підтримувати проведення різних інтелектуальних змагань та конкурсів з метою забезпечення всебічного розвитку й функціонування української мови та мов національних меншин в усіх сферах суспільного життя, в тому числі і Міжнародний конкурс з української мови імені Петра Яцика.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути