chrome firefox opera safari iexplorer

Садибу першого архітектора столиці перероблять у готель?

28 жовтня 2010 о 10:28

Садибу першого головного архітектора столиці Андрія Меленського, яку він сам побудував ще у 1818р., хочуть перебудувати під сучасний готель на 4 поверхи.

Ще кілька місяців тому це була архітектурна пам’ятка початку ХІХ століття, а сьогодні огороджений зеленим парканом будівельний майданчик з котлованом та будівельною технікою посеред двору. За даними Київської організації Товариства охорони пам'яток історії та культури, садиба Меленського зареєстрована як житловий будинок і з 17 лютого 1994 року та перебуває під охороною держави під охоронним номером 69.

Як повідомив глава постійної комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригінець, у списку узгоджених проектів реконструкції садиби Меленського немає. «Ні Київрада, ні Управління охорони пам’яток ніяких дозволів на будівництво і реконструкцію не давали. Всі роботи, що проводяться на території об’єкту, є незаконними і Управління охорони пам’яток сьогодні вже надало припис, аби будівельна компанія припинила свою роботу на архітетурній пам’ятці», — розповідає Бригінець.

Втім, на самих будівельників цей документ, вочевидь, мало подіяв — вони як і раніше продовжують інтенсивно стукати молотками по столітнім стінам архітектурної пам’ятки. Щоправда плакат, який повідомляє про проведення реконструкції нежитлової будівлі та переобладнання її в готельний центр, ближче до обіду таки зняли.

На питання кореспондента, що ж все-таки відбувається за двометровим парканом, охоронці кажуть, що то «секрет фірми». Між тим, в фірмі «Еліт Груп», яка розробила проект реконструкції садиби, коментувати те, що відбувається, відмовляються. Зокрема, Генеральний директор архітектурно-будівельної компанії Олександр Депутат заявив, що він зараз не в Києві, буде через тиждень і про будівництво на даному об’єкті говорити не готовий.

Місцеві жителі кажуть, що невідомі будівельники у дворі садиби Андрія Меленського хазяйнують ще з літа.

Довідка 

У будинку під № 13/11 по вул. Хорива Андрій Меленський жив близько 15 років: з 1818 року – до самої смерті 1 січня 1833 року. Це єдиний меморіальний об’єкт, пов’язаний з пам’яттю першого міського архітектора Києва, збережений до нашого часу.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути