chrome firefox opera safari iexplorer

Експерти ЮНЕСКО оцінюють стан київських пам’яток

02 листопада 2010 о 00:25

З 1 по 4 листопада поточного року в Києві перебуватиме делегація експертів ЮНЕСКО, які будуть оцінювати стан об'єктів культурної спадщини Софії Київської та Києво-Печерської лаври, а також їхніх буферних зон.

Як йдеться у повідомленні громадської ініціативи «Збережи старий Київ», серед експертів, які приїдуть до Києва, буде також Франческо Бандарін, що займає посади голови Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та заступника генерального директора цієї всесвітньої організації.

Делегація такого рівня в питаннях охорони культурної спадщини до Києва приїжджає вперше.

Як відомо, влітку на сесії комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Бразилії розглядалося питання збереження об'єктів спадщини ЮНЕСКО в Києві. Тоді ЮНЕСКО ледь не внесло до «чорного списку» Національний заповідник «Софія Київська» та Києво-Печерську лавру, що перебувають нині у списку всесвітньої спадщини. Причинами, через які заповідники планувалося внести у «чорний список», були будівництва, що ведуться в заповідній зоні, і безвідповідальність київських чиновників.

«Як і під час попередніх приїздів іноземних експертів, на офіційних сайтах Міністерства закордонних справ або Міністерства культури інформації про візит немає. Очевидно, влада вкотре намагається уникнути публічного коментування загрозливої ситуації навколо забудови історичного центру Києва», — наголошується в повідомленні громадської ініціативи.

Нагадаємо, в жовтні уряд України прийняв цілісний майновий комплекс Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника і будівлю Успенського собору, розташованого на його території, у державну власність.

Україна до лютого 2011 року повинна виконати рекомендації Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, щоб Національний заповідник «Софія Київська» та Києво-Печерська лавра не потрапили до чорного списку цієї організації.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути