chrome firefox opera safari iexplorer

ВРУ посилює контроль за міждержавним усиновленням

02 листопада 2010 о 13:53

Парламент зробив черговий крок для контролю за міждержавним усиновленням. Сьогодні, 2 листопада, Верховна Рада прийняла за основу законопроект про внесення змін та доповнень до статті 212 Сімейного кодексу України щодо усиновлення.

Даним проектом закону (реєстр. №.4313) пропонується доповнити статтю 212 чинного закону нормою про те, що усиновлювачами не можуть бути громадяни, які проживають у країнах, з якими Україною не укладено договори про співробітництво з питань усиновлення (крім випадків, коли зазначені громадяни є родичами дитини або перебувають у шлюбі з батьком чи матір’ю дитини). Заборону щодо усиновлення також пропонується поширити на осіб без громадянства.

Причиною таких законодавчих змін є те, що наша держава повністю втрачає контроль за долею українських дітей, які усиновлюються громадянами інших країн, з якими відсутні відповідні домовленості на міждержавному рівні. А тому ухвалення даного законопроекту буде поштовхом для Уряду, Міністерства закордонних справ, Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту та Міністерства юстиції активніше укладати міждержавні угоди щодо усиновлення з тими країнами, громадяни яких звертаються за усиновленням в Україну.

Нагадаємо, що деякі кроки у наведенні порядку з процедурою міждержавного усиновлення українським парламентом вже були зроблені. Зокрема, зараз діє закон про заборону усиновлення дітей іноземцями, які не перебувають у шлюбі за винятком, коли іноземець є родичем дитини. Таким чином законодавці прагнуть захистити дитину від будь-яких форм фізичного чи психологічного насильства, недбалого чи брутального поводження, сексуальних зловживань тощо.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути