chrome firefox opera safari iexplorer

Рейтинг безпечних та катастрофічних підприємств в Україні

10 листопада 2010 о 21:04

Всеукраїнська громадська організація «Жива планета» за сприяння Міністерства екології України, Держспоживстандарту та низки громадських організацій провели щорічний Всеукраїнський конкурс «Екологічна якість та безпека».

За словами президента ГО «Жива планета» Світлани Берзіної, метою проведення конкурсу стало бажання відзначити вітчизняних товаровиробників кращої продукції, лідерів із впровадження більш чистих технологій і систем екологічного управління.

Екологічно безпечні підприємства

Конкурсною комісією ІХ конкурсу «Екологічна якість і безпека» із 277 учасників були обрані п'ять переможців.

Так, переможцем у номінації «Екологічна досконалість» стало ВАТ «Arcelor Mittal Кривий Ріг», на якому протягом останнього року були вжиті заходи, спрямовані на модернізацію наявного та встановлення нового обладнання, внаслідок чого вдалося поліпшити екологічні аспекти його діяльності.

ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» назване переможцем у номінації «Екологічна якість і безпека виробництва». У дослідженні говориться, що протягом останнього року на підприємстві були зроблені кроки, спрямовані на зниження техногенного впливу виробництва на навколишнє середовище і особливу увагу було приділено впровадженню енерго- і ресурсозберігаючих технологій.

Також переможцем в цій номінації стало і ВАТ «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь». Для забезпечення відповідності виробництва вимогам охорони навколишнього середовища в експлуатацію введено замкнуті системи з очищення промислових вод і викидів в атмосферу.

Крім цього, переможцем у цій же номінації визнано ПАТ «Волинь-Цемент», яке вжило заходів, спрямованих на зниження техногенного впливу виробництва на навколишнє середовище. Внаслідок введення цього заходу викиди в атмосферу, порівняно з минулим роком, вдалося скоротити на 46,4 тонн.

Ще одним переможцем, тільки в номінації «Морська екологічна якість та безпека територій», визнано ДП «Морський торговий порт «Південний». Підприємство впровадило і сертифікувало систему екологічного управління, завдяки чому в поточному році було досягнуто зменшення викидів пилу в повітря від стаціонарних забруднюючих джерел в два рази.

Підприємства-катастрофи

Водночас екологи уклали список підприємств, які вже довели своє виробництво «до ручки», і вже не в змозі самі впоратися з ситуацією, що знаходиться на піку критичності.

Топ-5 найбільш небезпечних виробництв в Україні очолив Калуський калійний завод «Оріана».

За словами захисників природи, якщо отруйні відходи з цього заводу потраплять у Дністер, то це буде катастрофа не менша, ніж в Угорщині.

На другому місці чорного списку екологів — Каховінська паперова фабрика у Львівській області. Якщо її відходи потраплять у річку Стрий, то отруять воду в усьому регіоні.

На третьому місці опинився металургійний комбінат «Азовсталь», який викидає відходи від переробки нафтопродуктів прямо в Азовське море.

Четверте місце дісталося комунальному підприємству «Городводхоз» Кременця Тернопільської області, яке зливає каналізацію у місцеву річку.

І закриває п'ятірку найбільш екологічно небезпечних підприємств київський завод «Радикал». У центрі столиці зберігається така кількість ртуті, яку якщо розділити її на жителів усієї планети, кожному дістанеться по два термометри.

За матеріалами «Кореспондент» та «1+1»

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути