chrome firefox opera safari iexplorer

Сигарети збільшують ризик виникнення старечого недоумства

07 листопада 2010 о 23:25

Випалювання в середньому віці двох пачок сигарет на день і більше здатне вдвічі збільшити ризик виникнення різних форм недоумства до старості. Ризик виникнення недуги у завзятих курців в порівнянні з некурцями вище на 114%. З таким попередженням виступила група американських учених з компанії «Кайзер перманенті» в місті Окленд, яка спеціалізується на медичному страхуванні.

В основу роботи лягли результати порівняльного аналізу опитувань і спостережень за станом здоров'я понад 21 тисяч клієнтів компанії протягом більше 20 років. За цей період у більш ніж 5 тисяч людей були виявлені симптоми старечого недоумства в тій чи іншій формі. У 1136 з них діагностовано хворобу Альцгеймера, яка поки що є невиліковною. Дослідники відзначили, що активне куріння є фактором ризику, причому, дуже високого в порівнянні з відсутністю цієї шкідливої звички.

Результати роботи не дають приводу розслаблятися тим, хто викурює менше двох пачок в день. Споживання тютюнових виробів в менших кількостях не гарантує уникнення захворювань.

Хворобою Альцгеймера, за наявними даними, страждають понад 26 мільйонів жителів планети.

Як повідомлялося, українці – другі у світі за кількістю курців після Греції.

Держкомстат України констатує постійно зростаючу кількість тих, хто курить, серед дітей від 12 років. Серед регіонів лідером серед курців є Донеччина, де палить 27,5% населення від 12 до 18 років. Половина цих людей викурює за добу від 16 до 20 сигарет.

Також за офіційними даними, впродовж останніх 5 років кількість жінок, які палять, в Україні зросла утричі.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути