chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві відкрився реабілітаційний центр для особливих дітей

03 листопада 2010 о 15:40

Безкоштовний центр раннього розвитку для діток із синдромом Дауна нарешті з’явився у Києві. Його чекали 520 малюків з усієї України.

Саме у цьому центрі вперше в Україні дітки зможуть отримати комплексну діагностику. Донині батькам доводилося їздити аж у Москву. Окрім цього, малюків із синдромом Дауна готуватимуть до звичайних дитячих садків і шкіл. З ними працюватимуть корекційні педагоги, логопеди, арт-терапевти і психологи. Отримати будь-які консультації й допомогу зможуть у центрі й батьки.

Сніжана і її трирічна донька Ніка на відкриття центру приїхали з Житомира. Тут їх проконсультують і дадуть завдання. Виконуватимуть сумлінно, адже найбільша мрія мами, аби Ніка пішла до школи.

Сніжана, мама: “З педагогами вона відкривається, вона сидить, вона не відволікається, відповідає на всі питання, поводить себе гарненько, як треба”.

Засновники центру на відкритті ледь стримують сльози. Вдома у них теж ростуть дітки з синдромом Дауна. Тому вони як ніхто розуміють особливі потреби в особливих закладах.

Сергій Кур’янов, президент Всеукраїнської Організації «Даун синдром»: “Ці діти, вони люди і вони мають таку ж гідність як ми з вами. Ті самі потреби, і ті самі почуття, вони мають право на сім’ю, і на освіту, що дасть їм можливість бути, як ми з вами, і можливо теж стояти за цією камерою і брати інтерв’ю”.

Уже сьогодні до центру записалися понад півсотні малюків. Деякі з них ще в пологовому будинку. У центрі таким особливо тішаться – кажуть, малюк точно не опиниться в сиротинці. Кожна дитина отримує безкоштовну діагностику, консультації й заняття з фахівцями.

Тетяна Михайленко, директорка центру з програм: “Поки батьки не зрозуміють моменту — два рази на тижні ви привели дитину в ребцентрі все, в нашому випадку и повинні інтегрувати наші методики в повсякденне життя”.

Оксана – корекційний педагог. З такими дітками працює понад п’ять років. Каже, у них чудова пам’ять і велике бажання вчитися. Головне – індивідуальний підхід, хоча є й спільні для всіх правила.

Оксана, корекційний педагог: “Занятие должно быть построено очень кратко, очень громко, одно слово надо повторять 20 раз, чтобы оно запомнилось ребенку, а с возрастом увеличиваем словарь, чтобы он был не только пассивным, а и активным”.

Методик, бажання і сил у них вистачить – кажуть у центрі. Основне – кошти. Поки заклад фінансують із грантів, міжнародних фондів і українські доброчинники. Але тут вірять – небайдужих побільшає, а серед них нарешті з’явиться і держава.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути