chrome firefox opera safari iexplorer

Уряд може врятувати унікальний острів Гард від затоплення

12 листопада 2010 о 18:05

Чотири роки поспіль екологи та громадськість відстоювали у судах землі урочища «Гард», що на Миколаївщині, від будівництва Олександрівського водосховища Ташлицької ГАЕС, яке загрожувало затопленням не лише унікальних бузьких порогів, а й відомої козацької пам`ятки — острова Гард.

Постановою Кабінету Міністрів України № 841 від 20.06.2006 року було передано у постійне користування державному підприємству "Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» та змінено цільове призначення 27,7218 гектара земельних ділянок.

Ці землі вздовж русла річки Південний Буг відводилися зі складу тогочасного регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя» для розміщення хвостової частини Олександрівського водосховища.

В результаті такого будівництва на вказаних землях більшість цінних історичних пам'яток могли бути затоплені або зруйновані внаслідок зростання антропогенного навантаження. Також небезпека знищення загрожувала і унікальним червонокнижним рослинам цієї місцевості.

Після згаданої Постанови Кабміну, у 2006 році Міжнародна благодійна організація «Екологія-Право-Людина» звернулася до суду з оскарженням даного рішення. З того часу справа безрезультатно перебувала на розгляді в судах різних інстанцій, і лише після рішення Вищого адміністративного суду її повернуто на новий розгляд.

У 2009 році Указом Президента з метою збереження унікальних природних та історико-культурних комплексів у басейні Південного Бугу, у Миколаївській області був створений національний природний парк «Бузький Гард».

9 листопада 2010 року колегія суддів Окружного адміністративного суду м. Києва винесла рішення у справі щодо оскарження Постанови № 841 «Про надання земельних ділянок у постійне користування». Судді задовольнили позовні вимоги екологів та визнали нечинною постанову уряду.

Зважаючи на те, що у 2008 році нинішній НПП «Бузький Гард» (як складова «Гранітно-степового Побужжя») був визнаний одним із 7 природних чудес України, ініціатор цієї всеукраїнської акції, Заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко звернувся до Прем’єр-міністра України та Голови Комітету ВР з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з проханням відповідно відреагувати на ухвалу Окружного адміністративного суду м. Києва та не допустити відчуження і затоплення цінних земель Національного парку «Бузький Гард».

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути